Egy másik beteg is megégett a bukaresti műtőben?

2020. január 07. 12:53

A Krónika.ro szerint a román egészségügyi adatok alapján úgy tűnik, nem egyedi eset történt a Floreasca kórházban.

2020. január 07. 12:53

Victor Costacheromán egészségügyi miniszter kedden egy sajtótájékoztatón elmondta: értesüléseik szerint még egy beteg égési sérüléseket szenvedett a műtőasztalon a Floreasca kórházban, ugyanott, ahol december végén egy műtét közben meghalt egy beteg. Mint elmondta, az újabb eset még kivizsgálás alatt áll, ezért csak annyit mondott el ennek kapcsán, hogy a páciens életben van, és az incidens „kisebb horderejű” volt. „Ezért folytatjuk a kivizsgálást, és felkérünk minden beteget, jelezze, ha ilyen égési sérüléseket szenvedett” – tette hozzá a miniszter a Krónika szerint.

Foltok az első jelentésben

Megszólalt Nelu Tătaru államtitkár is, aki bejelentette, újabb vizsgálatot végez a bukaresti Floreasca kórháznál az egészségügyi minisztérium ellenőrző testülete, mégpedig azért, mert a műtőasztalon meghalt páciens esete nyomán elrendelt első ellenőrzésről készült jelentésben több olyan részlet is van, ami tisztázásra szorul. Az államtitkár szerint az újabb ellenőrzés eredményeinek függvényében további „adminisztratív intézkedéseket” hozhatnak. Megkérdezték tőle az újságírók, észleltek-e hasonló rendellenességeket más betegeken végzett beavatkozásoknál is. „Vannak tényezők, amelyeket még ki kell vizsgálni, ezért küldtük ki ismét az ellenőrző testületet” – válaszolta erre az államtitkár az erdélyi magyar napilap szerint.

Rossz fertőtlenítőszer, rossz szakmai döntés

Costache az elhunyt páciens esetére kitérve közölte, az ügyeletes főorvosok közül egyik sem tartózkodott a műtőben az operációnál. A tárcavezető a Krónika által idézett Agerpres-hír szerint azt mondta, a műtétet megelőző éjszaka a páciens vérezni kezdett, állapota rosszabbra fordult, de csak reggel 9 órakor műtötték meg. A beavatkozást egy rezidens kezdte el, majd csatlakozott az otthonról érkező szakorvos, ahelyett, hogy az akkor ügyeletet teljesítő főorvosok közül műtött volna valaki. A miniszter szerint rossz szert alkalmaztak fertőtlenítésre, ugyanis a páciens bőrfelületének fertőtlenítésére használt biocidot kizárólag kézfertőtlenítésére használhatja a sebész és a személyzet. A miniszter elmondta: országos szinten elsődlegesen Betadine-nal fertőtlenítik a bőrfelületet, és amennyiben a beteg allergiás a jódra, klórhexidin-glükonátot használnak.

A tárcavezető hozzátette, ez esetben vélhetően tévesen diagnosztizálták a jódallergiát – mert semmi nem utal arra, hogy a beteg valóban allergiás lett volna a jódra –, és a rajta végzett mindkét beavatkozásnál ezt az igen gyúlékony, etanol alapú fertőtlenítőszert használták. A miniszter ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a műtétről készült jelentésben nem említik meg az incidenst, csak egy ehhez csatolt mellékletben. „Nem utolsósorban a rezidensek csak irányító orvosuk felügyelete alatt vehetnek részt a műtéti beavatkozáson, ami ez esetben nem így történt” – fogalmazott Costache.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!