Beni Ganz izraeli ellenzéki vezető annektálná a Jordán völgyét

2020. január 21. 17:39

Az ENSZ szerint az annexió a nemzetközi jog súlyos megsértése volna.

2020. január 21. 17:39

Beni Ganz izraeli ellenzéki vezető kilátásba helyezte a Jordán völgyének annexióját abban az esetben, ha pártja győzelmet arat a március 2-ára kitűzött előrehozott parlamenti választáson – közölte egybehangzóan az izraeli sajtó kedden. „A választásokat követően majd síkra szállunk azért, hogy a szuverenitást a nemzetközi közösséggel egyeztetve kiterjesszük a Jordán völgyére” – idézte a Maariv című lap a centrista Kék-fehér pártot vezető Ganzot, aki Vered Jerikó telepes faluban nyilatkozott.

Benjámin Netanjahu ügyvezető izraeli miniszterelnök már a legutóbbi, szeptemberben tartott parlamenti választás előtt kilátásba helyezte a Jordán völgyének annexióját. Decemberben pedig arról beszélt: el fogja érni azt, hogy az Egyesült Államok elismerje Izrael szuverenitását a Jordán völgye, illetve a Júdeában és Szamariában (Ciszjordániában) található zsidó települések felett.

Az ENSZ szerint az annexió a nemzetközi jog súlyos megsértése volna. A Betselem emberi jogi szervezet szerint a jordániai határon található völgy mintegy 30 százalékát teszi ki az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban elfoglalt Ciszjordánia területének. A zsidó állam már korábban is a térség stratégiai jelentőségét hangsúlyozta saját biztonsága számára. A Jordán völgyének 90 százaléka az 1993-as oslói békemegállapodás értelmében ma is izraeli közigazgatás alá tartozik.

Izraelben tavaly kétszer tartottak általános választásokat, áprilisban és szeptemberben. Netanjahu egyik után sem tudott kormányt alakítani, mert a baloldali, a centrista és az arab pártok nem voltak hajlandók szövetségre lépni vele az ellene szóló vádak miatt. A szeptemberi választások után legfőbb ellenfele, Beni Ganz sem tudott kormányt alakítani, így újabb parlamenti választásokat írtak ki 2020. március 2-ára.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cambchanglug
2020. január 22. 12:07
M︆︆︆︆︆o︆︆︆︆o︆︆︆︆X︆i︆︆.︆︆︆n︆︆︆︆e︆︆︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
Csák Ányos
2020. január 21. 22:03
Szuverén palesztin állam nélkül soha nem lesz béke a Közel-Keleten.
illiberator
2020. január 21. 18:55
Most képzeljük el, Feri bejelentené, hogy visszafoglalná Erdélyt.
illiberator
2020. január 21. 18:53
Most képzeljük el, Feri bejelentené, hogy visszafoglalná Erdélyt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!