Az Amnesty International pert indított Izraelben egy kémszoftver exportjának betiltatása érdekében

2020. január 16. 22:57

A cég szeptemberben azt közölte, hogy a bírálatokra reagálva emberi jogi irányelveket fogadtak el a visszaélések megakadályozására.

2020. január 16. 22:57

Megkezdődött az Amnesty International által indított per tárgyalása csütörtökön Izraelben, amellyel egy internetes megfigyelési technológiákat árusító cég exportengedélyének visszavonását szeretné elérni a nemzetközi jogvédő szervezet.

A szervezet szerint az NSO Group nevű izraeli vállalat Pegasus elnevezésű szoftverét számos ország kormánya újságírók és aktivisták elleni kémkedésre használja, ezért meg kell tiltani annak nemzetközi árusítását. „Az NSO továbbra is abból profitál, hogy kémszoftverével visszaéléseket követnek el világszerte, az izraeli kormány pedig ezt tétlenül nézi” – hangsúlyozta Danna Ingleton az Amnesty International részéről. A tárgyalást zárt ajtók mögött tartják.

A cég szeptemberben azt közölte, hogy a bírálatokra reagálva emberi jogi irányelveket fogadtak el a visszaélések megakadályozására. „Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy termékeink mekkora segítséget nyújtanak a titkosszolgálatoknak és a bűnüldöző szerveknek súlyos bűncselekmények megelőzésében és emberéletek megmentésében. Ugyanakkor megértjük azt is, hogy az emberi jogok megsértését jelenthetik a visszaélések” – jelentette ki akkor a vezérigazgató.

Októberben az amerikai Whatsapp keresetet nyújtott be az NSO Group ellen Kaliforniában, azt állítva, hogy a cég több mint száz újságíró és aktivista megfigyelésére használta üzenetküldő szolgáltatását.

(MTI)

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
clusedic
2020. január 20. 05:18
M︆︆︆︆o︆︆o︆︆︆X︆︆︆︆i︆︆.︆︆︆︆︆n︆︆︆︆︆e︆︆︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
diochrondie
2020. január 20. 00:18
M︆︆︆o︆o︆︆︆︆X︆︆︆︆i︆︆.︆︆︆n︆︆︆︆e︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
dumblidem
2020. január 19. 19:19
M︆o︆︆︆︆o︆︆︆︆X︆︆i︆︆︆.︆n︆︆︆︆︆e︆︆︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
substerthy
2020. január 19. 14:21
M︆︆︆o︆︆o︆︆X︆i︆︆︆︆︆.︆︆︆︆︆n︆︆︆︆e︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!