A német liberálisok egy új kapcsolatforma bevezetését szorgalmazzák

2020. január 12. 15:21

A házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat mellett jöhet a „felelősségközösség”.

2020. január 12. 15:21

A házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat mellett egy további jogintézmény is szükséges a közösséget alkotó és egymásról gondoskodó emberek támogatásához a liberális német Szabad Demokrata Párt (FDP) új javaslata szerint, amelyről a hét végén számolt be a német sajtó.

Az ellenzéki párt a napokban nyújtja majd be a szövetségi parlamentben (Bundestag) az úgynevezett „felelősségközösségről” (Verantwortungsgemeineschaf) szóló javaslatát, amely az egymásért rokoni, házassági vagy bejegyzett élettársi kapcsolat nélkül is felelősséget vállaló emberek támogatását szolgálja.

Az elképzelés szerint a tagság egy ilyen közösségben egy sor kötelességgel járna, például ápolási és eltartási kötelezettséggel, de a tagok adókedvezményeket is kaphatnának, a házasságban élőket megillető adókedvezmények mintájára, és örökölhetnének is egymástól.

Ilyen közösséget hozhatnának létre például barátok, szomszédok vagy idős, egyedülálló emberek, akik elhatározzák, hogy gondoskodni akarnak egymásról. A közös háztartás nem lenne alapkövetelmény.

A felelősségközösség nem a házasság „versenytársa" – emelte ki Stephan Tomae, az FDP Bundestag-frakciójának helyettes vezetője, hozzátéve, hogy javaslatukkal a társadalom átalakulására, a családi, rokoni kapcsolatokon, házasságon vagy bejegyzett élettársi kapcsolaton kívüli közösségi formában élő emberek számának növekedésére reagálnak.

Aláhúzta, hogy a felelősségközösség semmiképpen nem lehet „kiskapu" a többnejűség felé. Ezt biztosítja az is, hogy a gyermekneveléssel, a névviselési joggal, a tartózkodási joggal és a munkajoggal kapcsolatos kérdések nem tartoznának a javasolt új jogintézmény által szabályozott ügyek körébe.

(MTI)
 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Teréz A Piréz
2020. január 13. 11:54
Beh szép ez így első hallásra. Lepapírozzák hogy nem hagyják éhen halni a szomszéd nénit. Amihez még szerződést sem kell írni, azt meg úgy hívják, hogy keresztény felelősségvállalás a rászorulókért.
Senki Alfonz
2020. január 12. 21:05
A szerencsétlen mandis újságalkalmazott szövegmásolás közben egy szón belül kétszer tévedett. A szó helyesen: VERATWORTUNGSGEMEINSCHAFT!!!!
balsors
2020. január 12. 21:05
Felőlem jöhet, csak a házasság maradjon meg férfi nő kapcsolatnak.
Senki Alfonz
2020. január 12. 21:00
Itthon már bevezették a réti négerek falun, ahol ezt csicskázásnak hívják. Ők adják: = szállás (ól); = kaja (moslék); = biztonság (nem lehet elmenni onnan); = törődés (jól megtörik lelkileg és fizikailag). Ők kapják: = nyugdíj (bármilyen jogcímen ellátás); = ingyen munkaerő (szolga, csicska); = ingó és ingatlan vagyontárgyak (minden). Csak még nincsen jogi forma rá. De attól tartok, hogy lesz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!