Kurz megegyezett a Zöldekkel

2019. december 29. 18:59

A megállapodás értelmében a Zöldekhez kerülne az infrastrukturális, az igazságügyi, a szociális és egészségügyi, valamint a kulturális minisztérium irányítása.

2019. december 29. 18:59

A szeptember 29-i osztrák választásokat a korábban a Szabadságpárttal kormányzó Néppárt nyerte, azonban a 37 százalékos támogatottság nem volt elegendő a kormányalakításhoz – írja a Magyar Hírlap.

A klímavédelem előtérbe kerülésével párhuzamosan a Zöldek is megerősödtek az országban, a megmérettetésen 14 százalékot értek el, és hajlandóak voltak egyezkedni a Sebastian Kurz vezette Néppárttal. A tárgyalások az ünnepek miatt szüneteltek egy darabig, de mostanra megállapodtak a pártok a legfontosabb ügyeket illetően, de a Reuters információi szerint ezt a Zöldek januári kongresszusának még jóvá kell hagynia.

Kurz a Salzburger Nachrichten napilapnak vasárnap a következőképpen nyilatkozott: „Az elmúlt napokban és hetekben folytatott intenzív tárgyalások eredményesek voltak, a célvonalon még nem haladtunk át, de a koalíció útjában álló nagy akadályokat mindkét fél elhárította.”

Osztrák sajtóértesülések szerint a két párt között a bevándorlás és a költségvetés helyzete jelentette a vita fő tárgyát. Kurz folytatni szeretné a bevándorlással kapcsolatos keményebb politikát, míg a jövendőbeli koalíciós partnerei egy környezetvédelmi intézkedésekre irányuló beruházási csomagot szeretnének elfogadtatni. „Sok, látszólag leküzdhetetlen akadályt már legyőztünk. Néhány fontos kérdés még nyitott, azokat a következő napokban kell tisztázni” – jelentette ki Werner Kogler a Zöld Párt vezetője.

A megállapodás értelmében a Zöldekhez kerülne az infrastrukturális minisztérium, így a hatáskörükbe esne a környezetvédelem is. Emellett az igazságügyi, a szociális és egészségügyi, valamint a kulturális minisztérium irányítását kapnák meg. A Néppárt kezében pedig a belügy, a külügy, a gazdaság, a pénzügyek, a védelem, az oktatás és az agrártárca összpontosulna – írja a Politico.

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2019. december 31. 09:39
Tévedtem a jóslatommal, de a férjem is :-) Ö azt jósolta, hogy nem lesz Brexit, én, meg, hogy csak egy Kisebbségi Kormány jön majd össze Ausztriában. Az alakulóban levö osztrák kormány a 2 legutóbb nyerö párt tárgyalóinak, komoly kompromisszum-készségét bizonyítja. Sikerült nekik a kör négyszögesítése. És habár egyes tartományban már eddig is müködött sikeresen ilyen koalició, országos szinten ez uj és izgalmas. Most majd nem csak a gazdaságnak kell tudni bizonyítania, hogy képes fenntartható irányba váltani, hanem az 50%-ban megbízott nöi miniszterek is megmutathatják mire képesek. Gondolom, hogy itt senkit nem lep meg, hogy nagyon örülök az uj helyzetnek és annak, hogy se az ÖVP se pedig a Zöldek, nem ragaszkodtak olyan eddigi elveikhez amik szerintem ártalmasak. Az ÖVP átengedi a környezettel kapcsolatos témákat a Zöldeknek, míg a Zöldek hagyják, hogy Kurz szigorú migráns-politikája érvényesüljön. Fontos és jó, hogy lesz egy külön minisztérium ami a már beérkezett idegenek integrációjával foglalkozik, szankciókkal füszerezve... Kiváncsi optimizmussal várom a fejleményeket.
Menhetten
2019. december 30. 16:13
Ha már Ausztria... Strache még próbált mentegetőzni és védeni magát a vádakkal szemben, de rájött arra, hogy Ausztria nem Magyarország, ott még következményei vannak tetteinek. Hogy miért indokolt a két ország összehasonlítása? Azért, mert Strache pont azt szerette volna létrehozni Ausztriában, amit Orbán sikeresen – és minden gond nélkül – létrehozott Magyarországon. Noha erről az MTI-s hír nem emlékezik meg, Strache a következőket is mondta a titkos videófelvételen: A Politico szerint a videóban Strache azt is mondta: „olyan médiahálózatot szeretnék, amilyen Orbánnak van” – utalva a magyar kormánypárti sajtóra. A botrány, mely az alkancellár bukásához vezetett, magyar szemmel nem volt különleges. A különbség csupán annyi, hogy az osztrák esetben videófelvétel is készült az esetről, ezért azt nem lehetett lesöpörni az asztalról. Orbán ezzel gondba kerülhet, ugyanis az őt nagyra tartó Strache jó barátja volt, a mai nappal azonban vélhetően végleg búcsút mondhat politikai pályafutásának. Egyet tehet talán, eljön Magyarországra, menekültstátuszért folyamodik – amelyet Gruevskihez hasonlóan meg is kap -, majd bedolgozik Orbán Viktornak. Itt ugyanis ilyen és ehhez hasonló kijelentéseknek és ténykedéseknek az égvilágon semmi következménye nincs. Ez is a különbség Magyarország és Ausztria között. Egy egészséges társadalom képes kivetni magából a becstelenséget és a szélsőséget. Ahol meg a csalás, trükközés általában elfogadott ,és tapsolnak a csavaros hazugságoknak,és fújolnak, ha tényekről, igazságokról van szó, ott az emberek tudatával is nagy baj van, a pincétől a padlásig.
tango47
2019. december 30. 11:27
Pedig először lékelni kellett volna Kurznak őket, megnézni, hogy belül is zöldek-e, vagy szokás szerint vörösök.
Libraman
2019. december 30. 08:47
Köcsög nagyfűlű labanc, nem hiszek el neki ezután semmit! Lehúzzák magukat a WC-n, de megérdemlik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!