Szakértő: Jövőre újabb függetlenségi népszavazást akarnak a skótok

2019. november 10. 09:25

Megint szavaznának a skótok a Nagy-Britanniától való elszakadásról, de senki nem tudja igazán, mi történne ilyen esetben a Századvég szakértője szerint.

2019. november 10. 09:25

Jövőre újabb függetlenségi népszavazást akarnak a skótok – mondta Berzi Gergely, a Századvég külügyi igazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Hozzátette: jelenleg a nagy brit pártok egyike sem támogatja, hogy a kérdésről népszavazás legyen.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel. A függetlenségről szóló népszavazás kiírásához a brit kormány engedélye kell – tette hozzá.

Senki nem tudja, hogy mi történne egy esetleges újabb népszavazáson, de a közvélemény-kutatások szerint szoros eredmény születne – mondta Berzi. Megjegyezte: a különválásnak óriási ára lenne, mert a két gazdaság nagyon összefonódott. Skócia szárazföldön csak Angliával határos.

Kitért arra is, hogy miként a Brexit, úgy Skócia esetleges maradása az Európai Unióban is számos tisztázatlan jogi kérdést vet fel; ez úgy történhetne meg, ha a Brexit lezárása után Skócia újból kérelmezné felvételét.

(MTI)
 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
subshelpcrip
2019. november 11. 17:53
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
egyvilág
2019. november 11. 14:54
Apropó UK, tessék egy összefoglaló írás a nemzetről, nemzeti identitásról, a nemzetek egységéről és törésvonalairól. http://egyvilag.hu/temakep/074.shtml
szavaztam
2019. november 10. 19:30
ez inkább csak szarkeverés h ne történjen meg a brexit...
Senye Péter
2019. november 10. 16:21
Ha így megy tovább, a velsziek is kedvet kapnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!