Megegyezett a Munkáspárt és a Podemos a koalíciókötésről

2019. november 27. 19:14

A két baloldali spanyol pártnak viszont még így sincs többsége a parlamentben, ezért újabb pártokat kell bevonniuk az egyeztetésekbe.

2019. november 27. 19:14

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) után a Képesek vagyunk (Podemos) újbaloldali párt tagsága is támogatta a közös koalíciós kormány létrehozását szerdán. A szavazásra jogosult párttagok 59 százaléka vett részt a voksolásban, 96,8 százalékuk, több mint 130 ezren az együttműködés mellett döntöttek. A két baloldali formáció vezetője, Pedro Sánchez és Pablo Iglesias a november 10-i választások után két nappal írt alá előzetes koalíciós megállapodást Madridban.

A PSOE tagsága szombaton szavazott, és 63 százalékos részvétel mellett 92 százalékos arányban támogatta a összefogást, több mint 95 ezer igen szavazattal. A koalíciókötésre a hétvégén igent mondott a Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) radikális baloldali párttömörülés többi tagpártja is.

A tagság felhatalmazása azonban még nem elegendő a koalíciós kormány létrehozásához. A PSOE és az Unidas Podemos ugyanis kisebbségben van a törvényhozásban, összesen 155 mandátummal rendelkeznek a 350 fős parlamentben. A kormányalakításhoz abszolút többség, 176 képviselő támogatására van szükséges a szavazás első körében, vagy egyszerű többségre a második fordulóban. A rendkívül széttagolt új spanyol parlamentben ehhez legalább hét különböző pártot kell maga mellé állítania a PSOE-nak és Unidas Podemosnak. A szocialisták a választások után hangsúlyozták: nem akarnak a spanyol parlament katalán és baszk szeparatista pártjainak támogatásától függeni a kormányalakításnál. Ez azonban matematikailag lehetetlennek tűnik az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt támogatása nélkül, amely azonban elzárkózik az együttműködéstől a Podemosszal. Ráadásul a liberális párt belső krízissel is küzd; a választáson elveszítették mandátumaik több mint 70 százalékát, emiatt Albert Rivera pártelnök lemondott és helyére csak tavasszal választanak új vezetőt. Emellett sorra jelenti be távozásukat a párt eddigi meghatározó politikusai is.

A függetlenségpárti Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), amely hónapokkal ezelőtt még késznek mutatkozott támogatni egy esetleges baloldali spanyol kormánykoalíciót, most már feltételt szabott. A katalán párt tagsága hétfőn úgy döntött: elutasítják Pedro Sánchez jelenlegi szocialista ügyvezető kormányfő újraválasztását, amennyiben nem születik megállapodás előzetesen arról, hogy az új spanyol kormány tárgyalóasztalhoz ül a katalán kormánnyal a kialakult konfliktus megoldása érdekében. Kikötéseik közt szerepel, hogy napirendre kerüljön a katalán önrendelkezési jog kérdése és a két éve alkotmányellenesen megrendezett függetlenségi népszavazás miatt börtönre ítélt katalán függetlenségi vezetők kegyelemben részesítése is.

Az új spanyol parlament december 3-án tartja alakuló ülését, a spanyol király ezt követően fogadja majd a pártok vezetőit és kéri fel kormányalakításra azt a miniszterelnök-jelöltet, akinek van esélye elnyerni a parlament támogatását.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
todemo
2019. november 29. 04:44
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
siochanty
2019. november 28. 03:55
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!