Magyar állampolgár lett az új-zélandi kormánypárt elnöke

2019. november 30. 11:36

Claire Szabó édesapja 1956-ban menekült el Magyarországról.

2019. november 30. 11:36

A 41 éves új-zélandi-magyar kettős állampolgárságú Claire Szabót választotta elnökének a kormányzó szociáldemokrata (Labour) párt Új-Zélandon – írja a 444.

Szabó édesapja 1956-ban menekült el Magyarországról, 17 éves volt ekkor, és Új-Zélandon kezdett új életet. Az országban mérnökként dolgozott. Gyermeke, Claire Szabó már kint született, de 19 éves korában néhány évre Magyarországra utazott, itt megtanult magyarul és megszerezte a magyar állampolgárságot is. Ezután visszatért Új-Zélandra, és egy menekültek és bevándorlók beilleszkedését elősegítő non-profit cégnél kezdett dolgozni, valamint elkezdett politizálni a szociáldemokratáknál.

A kinti sajtó szerint a párt jelenlegi vezetése Szabót akarta elnöknek, a versenyt végül a kongresszuson elmondott beszéde döntötte el, itt Tane Phillips, a szociáldemokraták maori származású alelnöke volt Szabó fő ellenfele.

A beszédben Szabó arról is beszélt, hogy édesapjának – miután elmenekült Magyarországról – milyen nehézségekkel kellett szembenéznie, miután az országba érkezett, és hogy ő részben éppen ezért foglalkozott egész életében olyanokkal, akiknek segítségre, oktatásra vagy lakhatásra van szüksége a beilleszkedéshez, hogy mindenki megkapja azokat a lehetőségeket, amik édesapját segítették beilleszkedni az új-zélandi társadalomba.

Az új elnök megválasztására azért volt szükség, mert  az előző elnök, Nigel Hawort lemondott – a hírek szerint nem megfelelően kezelt egy szexuális zaklatási ügyet, amivel a párt egyik parlamenti munkatársát vádolták.

Kép: Claire Szabo (balra) és Jacinda Ardern miniszterelnök.
RNZ / Jane Patterson 

 

(444)

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szalard
2019. december 02. 14:39
Remélem ott marad, és nem jön haza, hogy egy új Cseh Katka vagy Daniel Berg legyen belőle...
mingtilift
2019. december 02. 13:58
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
alpayre
2019. december 02. 03:40
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Mich
2019. december 01. 14:40
... származású...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!