ET-biztos: Málta biztosítsa a független vizsgálatot az újságírógyilkosság ügyében

2019. november 29. 09:57

Az ET emberi jogi biztosa aggodalmát fejezte ki azon állítások miatt, amelyek szerint a kormány politikai nyomást gyakorol a nyomozás menetére.

2019. november 29. 09:57

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa arra szólította fel a máltai kormányt, hogy biztosítsa a Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró két évvel ezelőtti meggyilkolásának ügyében folytatott vizsgálat függetlenségét – közölte az Európa Tanács pénteken.

Dunja Mijatovic Joseph Muscat máltai miniszterelnöknek címzett levelében aggodalmát fejezte ki azon állítások miatt, amelyek szerint a kormány politikai nyomást gyakorol a nyomozás menetére. Arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy tartózkodjon minden olyan intézkedéstől, amely megakadályozhatja a nyomozás teljes függetlenségét vagy átláthatóságát. Ahhoz, hogy egy ilyen vizsgálat eredményes legyen, a vizsgálatot végző minden szervnek minden politikai befolyástól vagy beavatkozástól teljes mértékben függetlennek kell lennie – húzta alá.

Felszólítom önt és kormányát, gondoskodjon arról, hogy a független nyomozócsoport az újságíró családja és a máltai társadalom egésze számára igazságot szolgáltasson” – fogalmazott. Az emberi jogi biztos hozzátette, végig követte az ügy fejleményeit, és továbbra is szorosan figyelni fogja a nyomozás folyamatát.

Joseph Muscat máltai miniszterelnök kabinetfőnöke, Keith Schembri keddi távozása után Konrad Mizzi máltai turisztikai miniszter is bejelentette lemondását csütörtökön a Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró 2017-es meggyilkolásával kapcsolatban egyre terebélyesedő botrány miatt. Keith Schembrit a rendőrség még aznap kihallgatta, majd őrizetbe vette. Christian Cardona gazdasági miniszter azt közölte, hogy felfüggeszti kormányzati tevékenységét.

Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró számos korrupciós ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Autójába rejtett pokolgép végzett vele 2017 októberében. Halála előtt nem sokkal nagy mennyiségű adat került a birtokába egy olyan erőmű-beruházással kapcsolatban, amelyben a múlt héten elfogott Yorgen Fenech üzletember is érdekeltséggel bír. Az újságíró halála után kiszivárgott e-mailek arról tanúskodtak, hogy Fenech egyik vállalata pénzeket utalt át Schembrinek, és Konrad Mizzi miniszternek. Mizzi és Schembri egyaránt tagadják, hogy bűncselekményt követtek el.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!