Egy amerikai családdal végezhettek Mexikóban

2019. november 05. 07:36

Mexikóból és Kínából érkezik a legtöbb hamisított gyógyszert az Egyesült Államokba.

2019. november 05. 07:36

Egy család legalább öt tagját, köztük két csecsemőt mészároltak le fegyveres támadók hétfőn Észak-Mexikóban, a helyi média szerint az áldozatok feltehetően mind amerikai állampolgárok voltak. A LeBaron család egy szakadár mormon közösséghez tartozott, és évtizedekkel ezelőtt telepedett le Észak-Mexikóban.

Élve elégették őket?

Az Egyesült Államokkal határos két mexikói szövetségi állam, Chihuahua és Sonora közös, szűkszavú közleményben arról tájékoztatott, hogy megkezdődött a nyomozás. Szövetségi és helyi biztonsági erőkből álló erősítést küldtek a két tagállam határtérségébe, ahol a bűntény történt. A közlemény valószínűsíti, hogy a bűncselekménynek nemcsak halottjai, hanem eltűntjei is vannak.

A helyi média felvételeket tett közzé kiégett gépkocsikról, amelyek feltehetően az áldozatoké voltak. A család egyik tagja, Julian LeBaron mészárlásnak nevezte a bűntényt. Azt mondta, hogy családjának egyes tagjait élve elégették. Az Egyesült Államok mexikói nagykövetsége több órával a bűntény után sem reagált a történtekre. Christopher Landau nagykövet előzőleg, hétfőn arról tájékoztatott a Twitteren, hogy a munkájával kapcsolatos megbeszélésékre Sonorába utazott.

Ipari méretekben állították elő a fentanilt

A mexikói drogmaffia fentaniltartalmú hamisított gyógyszereket csempész az Egyesült Államokba – figyelmeztetett hétfő este az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA). Információik szerint a mexikói drogkartellek óriási mennyiségben készítenek – és terítenek Észak-Amerikában – az Egyesült Államokban csak receptre adható, fentanilt tartalmaz gyógyszereket. Az év első három hónapjában lefoglalt hamisított gyógyszerek 27 százaléka tartalmazott halálos dózisú fentanilt – idézte a DEA figyelmeztetését a Fox televízió.

„A fentanilt tartalmazó hamisított gyógyszerek egész sora és a fentanillal kevert heroin nagy mértékben felelős az évente ezrek halálát okozó opiátválságért” – mondta Uttam Dhillon, a DEA vezetője. A fentanil szintetikus kábítószer, szakértők szerint százszor erősebb hatású, mint a morfium. Október közepén a The New York Times című lap oknyomozó riportban számolt be arról, hogy a DEA szakemberei a mexikói Tolucában találtak egy laboratóriumot, ahol „ipari mennyiségben” állítanak elő fentanilt.

A lap értesülései szerint azonban a legtöbb hamisított gyógyszert nem a drogkartellek állítják elő Mexikóban, hanem több tízezernyi laboratórium Kínában. Az amerikai külügyminisztérium szerint Kínában több száz ezer kisüzem vagy laboratórium gyárt hamisított gyógyszereket, köztük fentaniltartalmúakat is. 2016-ban ezek a laboratóriumok több mint 100 milliárd dolláros profitot termeltek gyógyszereik illegális egyesült államokbeli árusításával.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gacsat
2019. november 05. 08:14
És? Hol az összefüggés? A mormonok valami közvetítők voltak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!