A totalitárius veszélyekre hívta fel a figyelmet Roger Scruton

2019. november 18. 07:55

Eljöhet az idő, amikor a civil társadalom és a gyülekezési szabadság védelmével kell harcolni a totalitárius rendszer ellen – írja Roger Scruton az 1989-es rendszerváltásokra és az újbaloldali törekvésekre reflektálva.

2019. november 18. 07:55

Roger Scruton filozófus az Unherd brit politikai közéleti blogon 1989 kapcsán hívja fel a figyelmet a brit baloldal és a Munkáspárt által képviselt nézetek veszélyeire. Szerinte ugyan a többség nem foglalkozik azzal, hogy 1989-ben milyen politikai nézetekkel bíró elnyomó hatalom ellen lázadtak fel Kelet-Európa országai, igenis fontos foglalkozni a kommunista autoriter rendszerek sajátosságaival, mert így felfedezhetjük azokat az intő jeleket, amelyek egy ilyen rendszer kialakulására utalnak.

A cikk szerint a kommunista vezetésre az 1970-es években a  „földalatti” tiltott szemináriumok és találkozók nem azért voltak veszélyesek, mert az emberek filozófiáról beszélgettek – hiszen filozófiát az egyetemeken is lehetett tanulni –, hanem mert állami felügyelet nélkül tették ezt, létrehozva a civil társadalom egy töredékes formáját, amivel a „kommunista bürokrácia zord rutinján kívül értelmet vittek az emberek az életükbe.” A „tudás előnyt, kiváltságot, kíváncsiságot jelent”, hierarchiát, megkülönböztetést hoz létre, amely mind veszélyt jelentett az egyenlőséget hirdető Pártra. Scruton leszögezi, a gyülekezéshez való jog és a véleményszabadság a civil társadalom alapja és így a hatalommal való visszaélés legnagyobb gátjai.

Ugyan a kommunizmus 30 éve eltűnt Európából, a gyülekezés szabadsága továbbra sem „szent és sérthetetlen” a baloldal számára. Scruton baljós előjelnek tartja a Munkáspárt kongresszusán elhangzottakat, ugyanis több aktivista a magániskolák „kriminalizálást” és azok vagyonának elkobzását javasolta, hogy azt majd a „közjóra” fordítsák. Eközben a baloldali egyetemeken „az olyan átpolitizált tantárgyak, mint a gender tanulmányok, amely tiltja az ideológiai egyet nem értést, elűzik a szabad gondolkodást az egyetemi tantervből.”

Scruton borúlátóan úgy véli, nemsokára a csehszlovák földalatti szemináriumokhoz hasonlókra lesz szükség az Egyesült Királyságban, és eljöhet az idő, amikor a civil társadalom és a gyülekezési szabadság védelmével kell harcolni a totalitárius rendszer ellen. 

Roger Scruton a minap vehette át a cseh szenátus medálját az 1989 előtti cseh ellenzékiek támogatásáért Prágában. A rákbetegséggel küszködő brit filozófus kerekesszékben érkezett az eseményre, ahol cseh nyelven tartott beszédet, elmondva: most, az élete végén úgy gondol vissza, hogy a Csehszlovákiában töltött ideje volt az egyik legszebb az életében.
 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
adarclub
2019. november 19. 06:24
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Negue
2019. november 18. 13:18
Bizony így van. És a lényeget itt mondja el: Munkáspárt kongresszusán elhangzottakat, ugyanis több aktivista a magániskolák „kriminalizálást” és azok vagyonának elkobzását javasolta, hogy azt majd a „közjóra” fordítsák. Eközben a baloldali egyetemeken „az olyan átpolitizált tantárgyak, mint a gender tanulmányok, amely tiltja az ideológiai egyet nem értést, elűzik a szabad gondolkodást az egyetemi tantervből.” Tökéletesen így van. Világjelenség.
olajfa1
2019. november 18. 12:58
Az ál-liberál-bolsevik vérvörösök ha hatalomra kerülnek... akkor vér folyik ! nem is kevés! Lásd: 2006 október 23.-a! Csak a fegyveres erőszakkal tudják a hatalmukat megtartani!
toef36
2019. november 18. 12:38
A "civil társadalmi formáció" nem más, mint egy új pártrendszer! Nem nehéz erre rájönni, akkor sem, ha a politiológusok eddig nem "észlelték"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!