30 évvel a Berlini Fal leomlása után az amerikaiak nem értik, milyen veszélyekkel jár a kommunizmus

2019. november 22. 15:01

Mi a nyugaton a demokrácia és a szabadság korszakának egy új kezdetét ünnepeltük, amelyre akkor azt mondták, hogy sosem ér majd véget. Most azonban, 30 évvel később, a világban a kommunista pártok ismét teret nyernek és a szabad világ egyre szűkül, mind méretben, mint lelkületben.

2019. november 22. 15:01
Marion Smith

„Micsoda különbségeket okoz harminc év eltelte. A Berlini Fal 1989. november 9-i leomlása a Vasfüggöny összeomlását és több mint 300  millió ember szabadulását szimbolizálta a kommunizmus tirannisztikus szorításából. Mi a nyugaton a demokrácia és a szabadság korszakának egy új kezdetét ünnepeltük, amelyre azt mondták, hogy valószínűleg sosem ér majd véget. Most azonban, 30 évvel később, a világban a kommunista pártok ismét teret nyernek és a szabad világ egyre szűkül, mind méretben, mint lelkületben.”

„Mi történt? A szabad világ elfelejtette 1989 leckéit, nem csupán a Berlini Fal leomlásáét, de a Tiananmen téren történt pekingi mészárlást is. Ma általános feltételezés, hogy a kommunista rendszer bukása elkerülhetetlen volt, de ennek pont az ellenkezője igaz. A hidegháború megmutatta, hogy a kommunizmus feletti siker három különböző összetevőn múlik: az elnyomottak szabadság iránti organikus vágyán, a kommunista párt ideológiai akaratának elvesztésén, illetve egy morális alapokon álló vezetőség meglétén a szabad világban. Mindhárom összetevő megvolt a Berlini Fal leomlását megelőző években.”
 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik