Végleges, Kövesi az első európai főügyész

2019. október 15. 09:20

Az Európai Unió Tanácsa megerősítette az EU-hoz akkreditált nagykövetek szeptemberi szavazását.

2019. október 15. 09:20

Egy hosszú és kiélezett kinevezési procedúra ért véget hétfőn azzal, hogy az Európai Unió Tanácsa megerősítette az EU-hoz akkreditált nagykövetek szeptemberi szavazását, ezzel pedig hivatalosan is jóváhagyta Laura Codruța Kövesi kinevezését az Európai Ügyészség élére – számolt be a fejleményről a Főtér.ro.

Ahogy arról a romániai magyar hírportál beszámol, az Országos Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) korábbi főügyésze – aki az első, aki ezt a tisztséget betölti – gyakorlatban szabad kezet fog kapni, hogy az alapoktól kezdve felépítse az új európai intézményt, melynek fő feladata az uniós pénzügyi érdekeket sértő csalási, korrupciós, pénzmosási ügyek felgöngyölítése, büntetőeljárások indítása lesz.

Ha minden kész lesz, akkor bő egy év múlva, 2020 novemberében kezdheti meg a munkát az Európai Ügyészség, de Kövesi ennél jóval tovább maradhat az intézmény élén, ugyanis mandátuma hét évre szól, azaz 2026-ig fogja betölteni a pozíciót.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Az ajtónak támaszkodni tilos
2019. október 15. 10:12
Még jó, hogy nem csatlakoztunk.
Kvasztics Fedor
2019. október 15. 10:10
Kövesit zűrös ügyek miatt a románok sem támogatták. Ha ezek ellenére főügyész lett, az azt feltételezi, hogy bizonyos esetekben - és lesz sok ilyen bizonyos eset - kérni fognak tőle valamit. Az Európai Ügyészség nem lesz pártatlan szervezet, az EU szkeptikus erők politikai kiszűrését fogja szolgálni. Lévén szó pénzügyekről, bármikor, bárhol, bármibe bele lehet kötni, és a jogszabályok egyoldalú alakításával, alkalmazásával bárkit el lehet marasztalni, vagy hátrányos helyzetbe lehet hozni. Lényegében a nyílt EU diktatúra nyitányát látjuk.
AKissLaci
2019. október 15. 10:09
Miért írják, hogy Kövesi. Codruta ez a román disznó.
Pandaka pygmaea
2019. október 15. 10:01
:D ez oly szép, annak tükrében, hogy pont Romániában omlanak össze kormányok lépten-nyomon a korrupció miatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!