Peter Handke meglepődött, és nagyon „bátornak” tartja a Svéd Akadémia döntését

2019. október 10. 22:57

„A húsz évvel ezelőtti problémáim miatt soha nem gondoltam volna, hogy engem választanak” – hangsúlyozta a friss Nobel-díjas.

2019. október 10. 22:57

A 2019-es irodalmi Nobel-díjas Peter Handke osztrák írót meglepte az elismerés, és „nagyon bátornak” tartja a Svéd Akadémia csütörtöki döntését, amely a munkássága és a nyilatkozatai által kiváltott „megannyi vita után” neki ítélte a díjat.

„Megannyi vita után meglepődtem. Egy ilyen döntés nagyon bátor a Svéd Akadémia részéről” – mondta az író a Párizs közelében fekvő Chaville településen található otthona kertjében a sajtó képviselőinek. Peter Handke korábban az irodalmi Nobel-díj eltörlését sürgette, mert szerinte az egy olyan „álkanonizálás, amely semmit nem ad az olvasónak”.

A 76 éves osztrák írót saját szavai szerint ugyanakkor megérintette csütörtökön, amikor a Svéd Akadémia bejelentette, hogy a német nyelvterület egyik legismertebb és legellentmondásosabbnak tartott szerzőjeként nagyhatású munkásságáért ismerték el, amely nyelvi leleményességgel tárta fel az emberi lét perifériáját és sajátosságát.

„A húsz évvel ezelőtti problémáim miatt soha nem gondoltam volna, hogy engem választanak” – hangsúlyozta.

Peter Handke éles támadások kereszttűzébe került amikor 1999-ben ellenezte és később is élesen bírálta, hogy a NATO légicsapás-sorozatot indított Jugoszlávia ellen, hogy ezzel vessen véget Slobodan Milosevic elnök koszovói albánok elleni erőszakkampányának. Handke 2006-ban beszédet is mondott Milosevic temetésén.

A húsz évvel ezelőtti vitát illetően Handke visszautasította, hogy korábban „politikai állásfoglalást” fogalmazott meg. „A természetem egy íróé, nem pedig egy újságíróé” – mondta. Az irodalmi Nobel-díj bírálatát illetően pedig jelezte, hogy „olvasóként, nem pedig szerzőként” beszélt. „Ma már nem így gondolom” – tette hozzá, jelezve, „természetesen” elmegy Stockholmba a díjátadásra.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gingchantops
2019. október 12. 10:29
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
duzur
2019. október 11. 11:46
A "Wunschloses Unglück" amit Anyja öngyilkossága után írt és amiben nemcsak az anyja életét de saját gyerekkorát is érzékletesen részletezi, fontos adalék nemcsak a szereplök, de a kor szellemének megismerése szempontjából is. És az a "régi szép idö" nagyon is nemzetközi volt... Jóformán hihetetlen, hogy egy nyomoruságban felnött, minden érzelmi és szellemi táplálékot nélkülözö valaki, hogy tudott igy kiteljesedni. Persze több nagy magyar gyerekkora se volt jobb. (Miközben manapság a szakemberek nem gyözik hangsúlyozni a sokoldalú táplálkozás szerepét az agy fejlödésében. De valszeg a habzsolás egészségtelenebb mint a szükölködés.)
Vakfolt
2019. október 11. 09:15
❝„Ma már nem így gondolom”❞ Ja csak addig volt almás a dolog míg neked nem volt? Na jó, legyünk nagylelkűek húsz év alatt megváltozhat az ember. Mi is történt ebben a húsz évben amitől immáron másként gondolja? Kertész Imre? Vagy a Nobel békedíjas Obama?
duzur
2019. október 11. 09:14
Ami engem akkoriban meglepett, az az volt, hogy egy nem igazán forró vérmérsékletü író, ennyire belelovalta magát a szerbek, föleg Milosevics védelmébe. Ismerve persze a gyökereit, mint pld anyja szlovén származását, érthetöbbek az összefüggések. Ö különben is mindig bizalmatlan a mainstream véleményével szemben. De vele kapcsolatban is felmerül az a diléma, ami oly gyakran itt is polarizál : Lehet-e, szabad-e egy mü irodalmi minöségének megitélését, a létrehozója egyéb dolgaitól függetleníteni ?..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!