Nem harcolnak tovább a kurdok az Iszlám Állam ellen

2019. október 17. 13:09

Akár 12 ezer dzsihadista is lehet a terrorszervezet újjáalakult kötelékében.

2019. október 17. 13:09

Tekintettel a Szíria észak-keleti részén zajló török katonai offenzívára, a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) felfüggesztette az Iszlám Állam (IÁ) terrorista milíciája ellen folytatott harcot – jelentette be Mazlúm Abdi, az SDF parancsnoka.  „Korábban utaltunk már rá, hogy a török állam támadása esetén az Iszlám Állam elleni harc mellékes üggyé válik számunkra” – idézte Mazlúm Abdi szavait a Firat kurd hírügynökség. „Ez az eset most bekövetkezett. (...) Az IÁ elleni minden tevékenységünket befagyasztottuk” – mondta a hírügynökség szerint Abdi szerda este, a Ronahi kurd televíziós csatornának nyilatkozva.

Újjáalakultak a dzsihadisták

Az SDF parancsnoka visszautasította azokat a találgatásokat, melyek szerint Törökország később átveszi a kurdok által fogolytáborokban tartott IÁ-tagokat. „Ez az opció számunkra elfogadhatatlan. A bebörtönzött iszlám államos banditák és családjaik sorsáról mi fogunk dönteni” – mondta Abdi. Azt pedig, hogy mi legyen a külföldi IÁ-harcosokkal, a származásuk szerinti európai országok maguk döntik majd el – tette hozzá.

Az Iszlám Állam sok helyütt újraszerveződött, és (fegyvereseik) számos helyen hajtottak végre merényleteket és robbantásokat –magyarázta Abdi. A terrorszervezetnek még mintegy 12 ezer tagja van a térségben. Az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció idén júniusban úgy becsülte, hogy Szíriában és Irakban az IÁ-nak még mintegy 14-18 ezer tagja tartózkodik.

Nem vetnek be vegyi fegyvert a törökök?

Cáfolta azokat a híreszteléseket egy csütörtöki nyilatkozatában Hulusi Akar török védelmi miniszter, amelyek szerint a török hadsereg vegyi fegyvert is bevet az északkelet-szíriai offenzíva során az Ankara által terrorszervezetnek tartott Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen. Akar szavait az Anadolu török állami hírügynökség idézte, aki a jelentés szerint azt mondta: olyan információk érkeznek hozzájuk, hogy az YPG alkalmaz vegyi fegyvert, amit megpróbálnak a török hadseregre kenni.

 A miniszter leszögezte: köztudott tény, hogy a török haderő eszköztárában nincs vegyi fegyver. Egyúttal közölte: olyan értesüléseik is vannak, hogy az YPG civilek elleni támadásokra készül, hogy azt a látszatot keltse, hogy az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet továbbra is fenyegetést jelent a térségben.

A tárcavezető hangsúlyozta: különösen a külföldi sajtóban sok olyan valótlan hírt és felvételt látnak, ami a török hadsereg „körültekintését és sikerességét” próbálja beárnyékolni.

Több mint egy hete támadt a kurdokra a török hadsereg szövetségeseivel

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) október 9-én indította meg a Béke Forrása fedőnevű hadműveletet Északkelet-Szíriában az SDF gerincét adó YPG-vel, továbbá az Iszlám Állam tagjaival szemben. Törökország vállalta ugyanis, hogy átveszi a kurd fegyveres csoporttól a térségben raboskodó iszlamista szélsőségesek felügyeletét azon a területen, amelyet ellenőrzése alá von.

Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését. A török katonai beavatkozás azután vette kezdetét, hogy kivonult a térségből az amerikai hadsereg, amely az elmúlt években kiképezte és modern fegyverekkel látta el az YPG-t az Iszlám Állam elleni harcban.  A török védelmi minisztérium csütörtökön arról számolt be, hogy eddig az YPG 673 „terroristáját” tették harcképtelenné.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2019. október 17. 13:38
Elolvastam a keresztények, kurdok és arabok egyesítésén dolgozó fegyvertelen szír politikusnő, Hevrin Khalaf interneten fellelhető boncolási jegyzőkönyvét. Az, hogy "kirángatták a kocsijából és lelőtték", egy aranyos, kedves, cuki megfogalmazás a valósághoz képest. Az alábbi sorokat ajánlom Szíjjártó Péter és a vele együtt Törökország lába nyomát csókkal hintők figyelmébe. "A fentiekből arra a következtetésre jutottunk, hogy a nőt egy kemény tárggyal fejbevágták, amely töréshez vezetett. A jobb lába alsó részét szintén egy kemény tárggyal ütötték, amely két csont töréséhez vezetett. A lába hátsó részét éles eszközökkel vágták. A hajánál fogva a földön húzták, amitől a hajas fejbőr leszakadt a koponyáról. Ezek után 40-75 centiméter távolságból, jobbról előről fejbe lőtték, majd a földön fekvő testre további lövéseket adtak le." A látleletet nem fordítom, mert én is majdnem elhánytam magamat a pontos orvosi leírástól. Gyilkosságban és kínzásban ne tegyen bűnpártolóvá senki. Köpök azokra, akik ezt bármivel relativizálják, magyar vagy bármilyen más nemzeti érdeknek nevezik. Ez nem terrorizmus elleni harc. Ez a terrorizmus!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!