Leváltaná Peking a hongkongi kormányzót?

2019. október 23. 11:34

A kínai külügy tagadja, hogy elmozdítanák Carrie Lamot, de a Financial Times bennfentes forrásokból épp ennek az ellenkezőjéről értesült.

2019. október 23. 11:34

A kínai külügyminisztérium szerdán tagadta a Financial Times című brit lapban megjelent értesülést, miszerint le akarná váltani Carrie Lam hongkongi kormányzót. A lap meg nem nevezett, bennfentes forrásokra hivatkozva szerdán azt írta, hogy a pekingi vezetés a kormányzó leváltását és egy ideiglenes vezető kinevezését magában foglaló terven dolgozik.

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján szóbeszédnek nevezte az értesülést, amely mögött politikai szándékot sejt. Carrie Lam hongkongi kormányzó 2017 közepe óta vezeti a Kínának 1997-ben visszaszolgáltatott egykori brit gyarmatot, ám kormányzása alatt a város eddigi legnagyobb politikai és társadalmi válságát éli egy hónapok óta tartó tüntetéshullám közepette, amelyet eredetileg a kiadatási törvény módosítását célzó törvénytervezet váltott ki. A törvény módosításával Hongkong olyan országoknak - Kína, Tajvan, Makaó - is kiadhatott volna szökevényeket, amelyekkel ma még nincs kiadatási egyezménye.

Ettől a változástól sokan azért tartanak, mert úgy vélik, Peking a politikai aktivisták ellehetetlenítésére használná a kiadatási lehetőséget. Jogvédők szerint a Kínának kiadott szökevények kényszervallatás, illetve önkényes fogva tartás áldozatává válhatnának. A tervezet visszavonását Lam szeptemberben jelentette be, a formális lépés szerdán volt a hongkongi törvényhozásban.

A törvényjavaslat visszavonása már nem bizonyult elegendőnek a kedélyek lecsillapítására, a megmozdulások ugyanis mostanra a várost irányító, Peking-párti kormányzattal, illetve az egyre növekvő pekingi befolyással szembeni  általános tiltakozássá alakultak. A tüntetők követelései közül az egyik éppen Carrie Lam lemondása.

A népszerűtlen javaslat mielőbbi törvénybeiktatását korábban egy gyilkossági ügy ürügyén sürgette a hongkongi kormányzat: a húszéves Chan Tong-kai tavaly februárban Tajvanon megölte a barátnőjét, majd visszautazott Hongkongba, ahol csupán pénzmosás miatt tudtak vádat emelni ellene. A hongkongi diák szerdán letöltötte 18 hónapos börtönbüntetését, és szabadon távozott, jövője pedig egyelőre tisztázatlan, mert bár úgy nyilatkozott, hajlandó lenne feladni magát a tajvani hatóságoknak, Tajvan és Hongkong vitában áll az eset kezelését illetően.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rockpapa
2019. november 11. 15:53
Mégis hogy képzelte el a nyugat?Egy ország két rendszer?Mikor tudták hogy a nagyobbik,erősebbik az egypártrendszerű kommunista Kína? A komcsi az komcsi marad,mint nálunk.
matykox
2019. október 23. 18:11
Helyes, a kínaiak egy bölcs és a saját világában jól mozgó társaság. Nem fognak kapkodni. Az mindenesetre érdekes, hogy HK-ban 20 évig jól elvoltak Kínával. Mintha egy újabb "arab tavasz" próbálkozás nyomait lehetne fölfedezni. Ez a Lam asszony meg lehet, hogy nem egy jó vezető. De ha az volna, akkor is le fogják cserélni. Hát még így.
Világpanoráma
2019. október 23. 12:59
Horvátország a schengeni csatlakozás előtt áll: https://vilagpanorama.hu/2019/10/23/horvatorszag-a-schengeni-csatlakozas-elott-all/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!