Kormányalakítás Ausztriában: Kurz a Zöldekkel és a liberálisokkal egyeztetett

2019. október 18. 21:03

A Szabadságpárt ellenzéki szerepre készül, nem tárgyal a Néppárttal.

2019. október 18. 21:03

Az ausztriai kormánykoalíciós tárgyalásokat megelőző puhatolózó egyeztetések gyors lezárását helyezte kilátásba a választási győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) listavezetője, Sebastian Kurz pénteken, miután pártjának delegációja a Zöldekkel és a liberális NEOS-szal folytatott megbeszéléseket.

A szeptemberi előrehozott parlamenti választásokon a Zöldek a negyedik, a NEOS az ötödik legtöbb szavazatot szerezte meg az ÖVP, a szociáldemokraták (SPÖ) és az ÖVP-től jobbra álló Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) mögött. Az SPÖ-vel Kurzék már korábban egyeztettek, a korábbi kormánykoalíciós partner FPÖ pedig ezúttal nem kíván részt venni a kormány munkájában.

Werner Kogler, a Zöldek listavezetője a pénteki egyeztetést követően úgy értékelte, hogy két győztes párt tárgyalt egymással. A Zöldek ugyanis az előző választáshoz képest most jóval több szavazatot szereztek, és visszakerültek a parlamentbe. Kogler hangsúlyozta: körbejárták a kihívásokat, hiszen két eltérő programmal rendelkező párt delegációja ült tárgyalóasztalhoz. Hozzátette: a küldöttségek tagjainak feladata, hogy megtalálják a közös pontokat, és megtanulják kezelni a különbségeket. Kogler szerint az egyeztetés jó hangulatban zajlott, ami egyben azt is jelenti, hogy közelebb kerültek az esetleges koalíciós tárgyalásokhoz.

Beate Meinl-Reisinger, a NEOS listavezetője nagyon intenzívnek, nyíltnak és bizalmas hangvételűnek nevezte a pártja és a néppárt közötti egyeztetést. Arról tájékoztatott, hogy a jövő héten folytatják a kétoldalú megbeszéléseket

Sebastian Kurz a megbeszélések után azt mondta: a koalíciós tárgyalásokat megelőző egyeztetéseken továbbra is elsősorban azt vizsgálják, mennyire lehetséges az együttműködés ezekkel a pártokkal. A korábbi kancellár arra emlékeztetett: a pártok programja nem változott, így továbbra is vannak bennük közös és egymástól eltérő elemek. Kurz arról is beszélt: türelmetlen embernek tartja magát, ezért szeretné gyorsan lezárni az előzetes egyeztetéseket. Hozzátette: a Zöldekkel és a NEOS-szal a jövő héten folyamatosan egyeztetnek majd.

Sebastian Kurz múlt hétfőn kapott kormányalakítási megbízást Alexander Van der Bellen államfőtől. Parlamenti súlyuk sorrendjében kezdte meg a koalíciós tárgyalásokat megelőző egyeztetéseket a pártokkal. A Szabadságpárt azt jelezte, hogy ellenzéki szerepre készül, ezért a továbbiakban nem folytatja a tárgyalásokat a Néppárttal. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt delegációja csütörtökön egyeztetett a Néppárttal, és azt követően a párt listavezetője, Pamela Rendi- Wagner bejelentette, hogy az előzetes egyeztetéseket befejezettnek tekinti, és a jövőben már csak a koalíciós tárgyalásokon kíván részt venni.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2019. október 19. 20:18
Vörös Bécs...
Bitrex®
2019. október 19. 19:24
Belehalt sérüléseibe a megkéselt gondozó is. Úgyhogy már kétszeres gyilkosságért fog ülni az afgán csávó az osztrák adófizetők pénzén. Bravó Herr Faymann, köszönjük Kern úr. Gut gemacht. A zöldek minden kitoloncolást meg fognak próbálni megakadályozni.
szemlelo
2019. október 19. 13:49
Azt hiszem, Hoferék arra játszanak, hogy nélkülük nem nagyon lehet hosszabb távon működő koalíciót összehozni és a várható sorozatos botladozás és koalíciós partnerek közti veszekedés mindegyiküket gyengíteni fogja. Két héttel ezelőtt a bécsi kollegám azt mondta, hogy a szocikkal nem lehet koalíció, mert az egyszer már megbukott és az okok megmaradtak. A zöldekkel pedig szinte egy pontban sincs közös elképzelés. Ha ki akarják alakítani, mindkét félnek szembe kell köpnie magát.
a ló néz, a csikó lát
2019. október 19. 10:02
Kezd kifulladni ez a migránsozás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik