Jogszerűen törölték a Rubik-kocka formáját átvevő európai uniós védjegyet

2019. október 24. 13:46

Az ítélet szerint a kockaformát nem lehetett volna uniós védjegyként listába venni.

2019. október 24. 13:46

Az Európai Unió Törvényszékének csütörtökön kihirdetett ítélete szerint jogszerű a Rubik-kocka formáját öltő európai uniós védjegy törlése. A bírói testület elutasította a londoni Rubik's Brand cég keresetét, és helybenhagyta az uniós védjegyhivatal (EUIPO) döntését, amely szerint a vitatott kockaforma alapvető jellemzőit magán hordozó védjegyet a vonatkozó uniós rendeletet megsértve lajstromozták.

A védjegyet a játék jogait birtokló, többek között Rubik Ernő szellemi tulajdonjogait is védő brit Seven Towns cég jegyeztette be még 1999-ben, de a német Simba Toys 2006-ban megtámadta, arra hivatkozva, hogy a kocka – miután elforgatható – olyan műszaki megoldást tartalmaz, amely miatt csak szabadalomként részesülhet oltalomban, de védjegyként nem.

A Simba Toys német játékgyártó az említett védjegy törlését kérte az EUIPO-tól, amely előbb elutasította, majd egy uniós törvényszéki döntés nyomán helybenhagyta azt. A Rubik's Brand Ltd, amely jelenleg a vitatott védjegy jogosultja, megtámadta a Törvényszék előtt az EUIPO ezen utóbbi határozatát.

A luxembourgi székhelyű Európai Unió Törvényszéke ítéletében az EUIPO-val egyezően úgy ítélte meg, hogy a játék alkotta jellemző kockaforma nem választható el sem a rácsos szerkezettől, sem pedig a termék azon funkciójától, hogy a kis kockákból álló sorokat vízszintesen és függőlegesen el lehet forgatni.

Az ítélet szerint a kockaformát tehát nem lehetett volna uniós védjegyként listába venni, mert alapvető jellemzői szorosan kapcsolódnak a védjeggyel ellátni kívánt áru fő funkciójához. Az uniós védjegyhivatal (EUIPO) helyesen minősítette alapvetőnek azokat a műszaki jellemzőket, amelyek alapján törölni kell a védjegyet – mondták ki a bírák.

Az ügy jelentősége, hogy a védjegyjogosultak – más szellemi tulajdonjogok, ideértve a szabadalmat is, jogosultjaival ellentétben – határozatlan időre kapnak jogosultságot arra, hogy megakadályozzák a védjegyükkel megegyező vagy ahhoz hasonló megjelöléssel ellátott (a jelen esetben a védjegyükkel megegyező vagy ahhoz hasonló formájú) termékek engedélyük nélkül történő forgalomba hozatalát.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. október 25. 18:03
Ezért nem érdemes szabadalmaztatni. A szabadalom lejár és aztán fújhatja a feltaláló. A kólacégek már régen nem tudnának annyi pénzt keresni, ha szabadalmaztatták volna a terméküket. Tehát érdemesebb ha a feltaláló titokban tartja a találmányát és nem hagyja ellopni, ha pénz tis akar keresni vele. Ellentétes az emberiség érdeke a feltaláló érdekeivel.
Mia szösz
2019. október 25. 15:15
Másodszor futnak neki. A kommentelőket már az elsővel is sikerült az őrületbe kergetni. Fejtse már meg valaki ezt a bikkfanyelvet! Van ebben szellemi tulajdon - védjegy - szabadalom - jogosultság - műszaki jellemzők - elválasztás - nem elválasztás - törlés... 1. Kinek, mije volt, az mire jogosította - 2. Ki tett szert valamire az uniós jog milyen megsértésével, 3. most a bíróság ítélete szerint kinek mije lehet, mit csinálhat és mit nem - 4. és végül: érinti-e a fenti perfolyam akármilyen szempontból Rubik Ernő feltaláló mostanáig gyakorolt jogait a szabadalmazott kockával kapcsolatban?
atila68
2019. október 24. 17:51
Szép új világ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!