Heinz-Christian Strache visszavonul

2019. október 01. 15:13

Az Osztrák Szabadságpárt volt elnöke felfüggeszti párttagságát és nem vállal többé politikai hivatalt.

2019. október 01. 15:13

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke sajtótájékoztatón jelentette be kedden Bécsben, hogy felfüggeszti párttagságát, és egyebek mellett a családja védelme érdekében nem vállal többé politikai hivatalt. Lépését továbbá azzal indokolta, hogy így kívánja elhárítani a pártot fenyegető további károkat és az esetleges belső szakadásokat.

A bejelentés röviddel megelőzte az FPÖ vezetőségének keddi tanácskozását, amelyen Strache kizárása is felmerülhetett volna. A vasárnapi előrehozott választáson az Osztrák Szabadságpárt 17,3 százalékot szerzett, és ezzel a párt jelentősen, csaknem 10 százalékponttal meggyengült a 2017-es választásokhoz képest.

Strache – 14 éves elnökség után – májusban volt kénytelen lemondani az FPÖ vezető tisztségéről, miután nyilvánosságra került az Ibiza-videó néven ismertté vált titokban, megrendezett körülmények között készített felvétel, amelyen Strache és Johann Gudenus, a párt akkori frakcióvezetője egy – magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó – nővel tárgyal.

Strache a nőnek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért. A botrány nyomán felbomlott az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ kormánykoalíciója, és előrehozott választást tartottak, amelyen a néppárt magabiztos győzelmet aratott.

(MTI)

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
popzene
2019. október 01. 21:31
Még mindig működik az Orbán-átok! Hehehe
Daily
2019. október 01. 20:12
"A jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nem kíván politikailag együttműködni Donald Trump amerikai elnök volt tanácsadójával, Steve Bannonnal, aki Brüsszelben akarja megvetni a lábát" "Bannont eleinte a Salvini-féle Lega is támogatta, de mára eltávolodtak tőle, és nem nagyon szeretnék, ha külföldi szervezet avatkozna a belpolitikába. A Németországot az EU-ból kiléptetni vágyó, bevándorlásellenes Afd (Alternatíva Németországért) már tavaly nyáron jelezte, hogy nem kérnek Bannonból, a társelnök Alexander Gauland akkor azt mondta, a hozzájuk hasonló „ európai elitellenes pártok érdekeit nagyon nehéz, szinte lehetetlen összeegyeztetni" A volt Goldman Sachs-os Bannon nem véletlenül haknizta körbe Európát. Aki nem működik együtt leléptetik ha tudják.
János bácsi
2019. október 01. 20:11
Orbán Viktor barátai hullanak mint a legyek.
kohazi
2019. október 01. 20:10
Konzerv volt az ügy,és sokat ártott a jobb oldalnak,az időzítés is mesteri volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!