Az EP-képviselők szankciókkal sújtanák Törökországot

2019. október 24. 14:51

Beutazási tilalom egyes török tisztségviselők ellen, kereskedelmi kedvezmények visszavonása és a vámunió felfüggesztése is szóba jöhet.

2019. október 24. 14:51

A képviselők szankciókkal sújtanák Törökországot a szíriai hadművelet miatt – olvasható az Európai Parlament oldalán. A Parlament a kézfeltartással elfogadott állásfoglalásban rámutat, hogy az északkelet-szíriai török beavatkozás a nemzetközi jog súlyos megszegését jelenti, amely az egész térség stabilitását és biztonságát aláássa.

Az állásfoglalásban rámutattak, hogy a török hadművelet kezdete óta számos civil és katonai áldozat mellett legkevesebb 300 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására. A képviselők szerint Szíria északi részén az ENSZ által irányított biztonsági övezetet kellene létrehozni. A Parlament határozottan elutasítja az északkelet-szíriai határ mentén húzódó úgynevezett „biztonsági övezet" létrehozására irányuló török tervet, és aggodalmának ad hangot, hogy az amerikai-török fegyverszünet jogalapot teremthet a terület tartós török megszállására.

A Parlament szolidaritását fejezi ki a kurd néppel, hangsúlyozva a kurdok, elsősorban a kurd nők fontos hozzájárulását az Iszlám Állam elleni harchoz. A képviselők rendkívül aggasztónak tartják azokat a híreket, amelyek szerint a török offenzíva alatt az Iszlám Állam több száz harcosa szökött meg a börtönökből. Ez pedig azzal a kockázattal jár, hogy az Iszlám Állam ismét erőre kap.

A képviselők elfogadhatatlannak tartják, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök „fegyvernek használja a menekülteket, hogy az Európai Uniót zsarolja velük”.

A Parlament felszólítja a tagállamokat tömörítő Tanácsot, hogy vezessen be szankciókat és beutazási tilalmat az emberi jogi visszaélésekért felelős török tisztségviselők ellen, és célzott gazdasági lépéseket is vegyen fontolóra Törökország ellen. A képviselők a mezőgazdasági termékekről szóló megállapodásban rögzített kereskedelmi kedvezmények, végső megoldásként pedig az EU és Törökország közötti vámunió felfüggesztését is javasolják.

Az Euronews riportere kérdezte a témában Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét. Zsíros Sándor arra volt kíváncsi, hogy a néppárti fideszes képviselők is megszavazzák e, a szankciókat. Manfred Weber egyértelmű választ adva elmondta,hogy a Néppártnak egységes és erős álláspontja van a „török agresszió ügyében”. 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2019. október 25. 17:15
Orbán már 2016. február 25-én elmondta! “ ... az Európai Unió a törökök felé koldusként lép fel. Alázatosan biztonságot koldulunk Erdoğan úrtól – pénzért és ígéretekért cserébe –, hogy védje a határainkat, mivel mi nem tudjuk magunkat megvédeni. Ez azonban nem jó politika. Ez ugyanis Európa jövőjét, biztonságát Törökország jóindulatától teszi függővé."
Rocktoberi
2019. október 25. 17:14
"A Parlament a kézfeltartással elfogadott állásfoglalásban rámutat, hogy az északkelet-szíriai török beavatkozás a nemzetközi jog súlyos megszegését jelenti, amely az egész térség stabilitását és biztonságát aláássa." Hirtelen milyen érzékeny lett az unió a nemzetközi jogra. Volt már jópár precedens de edfig kussoltak. Az USA vagy Izrael mégis más.
George Soros 2.0
2019. október 25. 11:33
Miért kell csak a kurd nőket kiemelni? Mi van a kurd LMBTQ tagokkal, vagy azokkal akik nem tudják milyen nevűek? Ejnye, ez nem túl progresszív. Eleve, hogy lehet egy ISZLÁM állam ellen harcolni. Ez már nem iszlamofóbia?
Akitlosz
2019. október 24. 19:05
"Az EP-képviselők szankciókkal sújtanák Törökországot" A szokásos. Megtiltják Magyarországnak, hogy almát adjon el Törökországnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!