Amikor az oroszok iráninak álcázták magukat

2019. október 21. 08:48

Orosz hackerek egy csoportja iráni kiberbűnözőnek álcázva magát számos ország ellen intézett kibertámadást amerikai és brit hivatalos források szerint.

2019. október 21. 08:48

Az elektronikus kommunikáció lehallgatására szakosodott brit figyelőszolgálat (GCHQ) és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) szerint a Turla nevű orosz csoport iráni eszközöket és számítógépes infrastruktúrát használva az elmúlt másfél évben legalább 20 országban hatolt be különböző szervezetek számítógépes rendszereibe.

 Brit források hozzáteszik, hogy a támadások nagyrészt közel-keleti országok ellen irányultak, de brit szervezeteket is céloztak. A Turla tevékenysége eddig sem volt ismeretlen, de a friss értesülések szerint jóval szélesebb körben okozott károkat, mint eddig tudni lehetett. A csoportot korábban észt és cseh hatóságok azzal vádolták, hogy az orosz titkosszolgálattal működik együtt.

Paul Chichester, a GCHQ egyik magas rangú tisztségviselője szintén úgy vélte, hogy a kiberbűnözők állami támogatást kapnak. Hozzátette, hogy a hackerek új módszereket fejlesztenek ki annak érdekében, hogy eltüntessék a nyomaikat. Titkosszolgálati források arra is felhívják a figyelmet, hogy az iráni hackercsoport, amelyet a Turla „meglovagolt”, vélhetően Teherán támogatását élvezi.

Iráni és orosz tisztségviselők vasárnapig nem reagáltak a nyugati értesülésekre, ám korábban mindkét ország kormánya tagadta azt a vádat, hogy kiberbűnözőkkel lenne kapcsolatban. Több nyugati országban viszont Kína és Észak-Korea mellett Iránt és Oroszországot tartják a legnagyobb fenyegetésnek a hackertámadások szempontjából.

(MTI)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
riofolta
2019. október 22. 11:05
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Peter8811
2019. október 21. 18:18
Na és? Hogy egy klasszikust idézzek.
Akitlosz
2019. október 21. 18:02
A brit hivatalos források véleménye annyit ér, mint a brit tudósok véleménye. Irak meg tele volt tömegpusztító fegyverekkel a brit hivatalos források szerint.
mo ching
2019. október 21. 17:27
Ja, és a Stuxnetet is az iráni, akarom mondani orosz hekkerek szabadították rá az iráni atomerőműre. Vagy nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!