Nukleáris baj esetére: franciák milliói kapnak jódtablettát

2019. szeptember 18. 08:45

Felülvizsgálták a hatóságok az érvényben lévő vészhelyzeti intézkedéseket a közelmúlt tapasztalatai miatt.

2019. szeptember 18. 08:45

Több mint 2,2 millió ember kap ingyenes jódtablettát a francia hatóságoktól a következő napokban, mivel kiterjesztették a francia hatóságok a nukleáris erőművek körüli biztonsági zónát – számolt be az intézkedésről az Euronews magyar nyelvű oldala, amely szerint az intézkedésre azért volt szükség, mert a közelében élve ők fokozottan ki vannak téve a sugárzás veszélyének egy esetleges baleset esetén.

Az ország atomenergia ügynöksége, az ASN kedden jelentette be, hogy az EDF, a francia áramszolgáltató vállalat 19 atomerőművének 10-20 km-es körzetében élők, illetve a szintén ebben a körzetben található 200 ezer közintézmény – köztük iskolák is – kapnak levelet a következő napokban, mellyel a legközelebbi patikába besétálva fel is vehetik az ingyenes jódtablettákat.

Mindez azért, mert a közelmúltbeli atomkatasztrófák, mint amilyen a 2011-es fukusimai volt, arra késztették a francia kormányt, hogy vizsgálja felül az évtizedek óta érvényben lévő óvintézkedéseit. Eddig csak az erőművek 10 km-es körzetében élőknek osztottak jódtablettát, de most úgy döntöttek, kitágítják ezt a kört.

A jód azért lehet jó, mert egy esetleges nukleáris baleset esetén radioaktív iodin szabadul fel és kerül a levegőbe, melyet belélegezve vagy lenyelve a pajzsmirigy károsodásához és rák kialakulásához vezethet, azonban ha a pajzsmirigyet stabil jóddal kezelik, a radiokatív iodin nem tud felszívódni és így drasztikusan csökken a rák kialakulásának esélye. Ehhez azonban a tablettát a lehető legrövidebb időn belül kell lenyelni – ismerteti a páneurópai hírportál a jód szükségességét.

Az ASN ezzel egyidőben új tájékoztató kapmányba is kezd arról, mit kell tenni egy esetleges baleset esetén. Tájékoztatójukban leírják: az embereknek azonnal fedezéket kell keresniük a közelükben lévő, legközelebbi épületben és semmi esetre sem mehetnek gyerekeikért az iskolába.

(MTI)

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2019. szeptember 18. 11:06
A csernobili atomerőmű-baleset után nálunk is sokan rohantak a gyógyszertárba jódért. Azután azt mondták több kárt okoz. Jött a betadin providin-jód. Később olvastam egy tanulmányt, hogy a bőrön át felszívódik annyi amennyi kell. Akkor a gépjárművek elsősegély dobozában volt jód ampulla. Ez lehetne nálunk most is a megoldás.
nick69
2019. szeptember 18. 08:52
Ilyet nálunk is kellene, hogy ne akkor kapkodjunk, ha már itt a baj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!