Jordánia a nemzetközi közösséghez fordult Netanjahu annexiós terve miatt

2019. szeptember 12. 21:52

Az izraeli miniszterelnök elmondta, hogy az annektálás az első lépés lenne más olyan ciszjordániai területek bekebelezése felé, ahol zsidó telepek vannak.

2019. szeptember 12. 21:52

Egyértelmű állásfoglalást kért a nemzetközi közösségtől csütörtökön Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter Benjámin Netanjahunak azzal a tervével szemben, hogy választási győzelme esetén Izrael annektálja a Jordán-völgyet.

„Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) és az egész nemzetközi közösségnek egyértelműen állást kell foglalnia Netanjahu nyilatkozatával szemben, és el kell ítélnie azt, mivel a nemzetközi jog nyilvánvaló megsértését jelenti” – fogalmazott Szafadi a tárca közleménye szerint.

A beszámoló szerint a jordániai külügyminiszter csütörtökön találkozott az ENSZ BT állandó tagállamainak nagyköveteivel a jordániai fővárosban, Ammánban, hogy tájékoztassa őket erről.

Annexió

Az izraeli kormányfő kedden elmondott beszédében kilátásba helyezte, hogy választási győzelme esetén Izrael annektálja a Jordán-völgyet. „Az új kormány megalakulása után a Jordán-völgy és a Holt-tenger északi része izraeli fennhatóság alá kerül” – mondta Netanjahu, hozzátéve, hogy az annektálás az első lépés lenne más olyan ciszjordániai területek bekebelezése felé, ahol zsidó telepek vannak.

Reakciók

Szafadi szerint az izraeli miniszterelnök kijelentése „veszélyes feszültségnövelést jelent, mivel »a levegőbe repíti« a békefolyamat alapjait, táplálja a konfliktust, és további erőszakba taszítja az egész régiót„. „A világnak gyorsan cselekednie kell Netanjahu szándékának megakadályozása végett” – tette hozzá a jordániai külügyminiszter, figyelmeztetve egy ilyen döntés „katasztrofális következményeire”.

Netanjahu tervét csütörtökön elítélte Szalmán bin Abdel-Azíz király, aki azt „nagyon súlyos feszültségnövelésnek” nevezte. „Ez a kijelentés a palesztinok jogaival szembeni provokációk nagyon súlyos fokozása, valamint az ENSZ Alapokmányának és a nemzetközi normáknak a nyilvánvaló megsértése” – mondta a szaúdi uralkodó Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során az SPA szaúd-arábiai hírügynökség jelentése szerint. Az Arab Liga kedden határozottan elítélte az izraeli kormányfőnek ezt a választási ígéretét, amely szerinte „súlyos cselekmény, az izraeli agresszió egy újabb megnyilvánulása, egyértelműen megsérti a nemzetközi jogot”.

Előzmények

A 2400 négyzetkilométer területű völgy az Izrael által az 1967-es hatnapos háború során elfoglalt Ciszjordániában van, ahol mintegy 3 millió palesztin és több mint 400 ezer zsidó telepes él. A zsidó telepek létrehozása a nemzetközi jog, a genfi egyezmény alapján jogszerűtlen, ezért nemzetközi megítélésük is vitatott, Izrael azonban biztonsági és történelmi indokok alapján visszautasítja ezt az álláspontot. A palesztinok attól tartanak, hogy a szeptember közepi izraeli választások utánra ígért új amerikai béketerv Izraelt fogja támogatni, és korlátozza leendő államuk területét.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zöldalma
2019. szeptember 13. 09:39
48-67-ig Ciszjordánia Jordániához tartozott (annektálta), amit az ENSZ nem ítélt el. Kettős mérce. Azért az vicces, amikor a Nyugat akar diktálni Izraelnek.
RollsRoyce
2019. szeptember 13. 06:00
A kóbiknak mindent szabad, Trumpli " benősült" hozzájuk a főtanácsaadója Kuschner echte fityma nélküli. A hajuk szála sem fog meggörbülni. Az Arab Liga egy kalap szart sem ér talán már nem is létezik. A következő Maccabi játékokat Teheránban rendezzék. Shalom .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!