Igazán csak a baloldaliakat tudja megszólítani a német közmédia

2019. szeptember 18. 22:20

Az ARD és a ZDF sok pénzből aránylag kevés embert ér el, de legalább balra húz – derül ki egy friss oxfordi kutatásból.

2019. szeptember 18. 22:20

A német köztévéket, az ARD-t és a ZDF-et gyakran kritizálják amiatt, hogy egyoldalúan számolnak be az eseményekről, és baloldali agendát követnek – írja a Neue Zürcher Zeitung. Hogy a ZDF és az ARD balra húznak, azt most az oxfordi egyetemen végzett egyik kutatásban mutatták ki, amelynek a végkövetkeztetése az volt: a német köztévé nézői többségükben baloldaliak. 

A kutatásban hat európai ország közszolgálati médiumait vizsgálták meg. Nagy-Britanniában, Finnországban és Spanyolországban például azt találták, hogy a köztévék nézőközönsége szinte a teljes politikai spektrumot lefedi. Finnországban és Spanyolországban szinte szimmetrikus a bal- és jobboldali nézők megoszlása, míg a BBC enyhén balra húz. Az ARD és a ZDF viszont szinte teljesen ennek a koordinátarendszernek a bal oldalán helyezkedik el. 

Ez az eredmény érthető okokból kellemetlen a német közszolgálati adóknak. Az ARD alapszabálya kötelezi az adót arra, hogy a „társadalmi gondolatspektrumot lehetőleg átfogóan és igazságosan visszatükrözze”. A ZDF alapvetései között az áll, hogy a „társadalom gondolati sokszínűségét” kellene bemutatni. Az intézet által készített tanulmány szerint mindkét adó nézőközönsége túlnyomórészt baloldali. A nézők többségének beállítottságának pedig a műsörokat is meg kellene határoznia. Ebből az a következtetés is levonható, hogy az ARD és a ZDF szerkesztőségei inkább egy baloldali világképet közvetítenek a nézők felé. 

A jobboldali nézők gyanakvóbbak

Ez visszatükröződik abban is, ahogy a nézők a csatornák hitelességét értékelik. A kutatásban résztvevő baloldali érzelmű nézők összességében 7,1-re értékelték az ARD és a ZDF hitelességét, míg a jobboldaliak esetében ez az érték alacsonyabb, 5,0 volt csupán. 

A legtöbb vizsgált adónál megfigyelhető az a trend, hogy a baloldali nézők jobban hisznek a híreknek, míg a jobboldaliak kritikusabbak. De sehol nincs akkora különbség a két csoport értékelése között, mint Németországban. A legkiegyensúlyozottabb eredményt egyébként a brit és a francia közmédia szállította, a jobb- és baloldali nézők itt szinte ugyanolyan jó osztályzatot adtak a közszolgálati csatornáknak. 

A kutatás célja az volt, hogy kiderítsék, mekkora arányban érik el a közszolgálati csatornák a polgárokat Európában. A ZDF és az ARD összesen a németek 69%-ához jutnak el (minden csatornájukat ideértve). Hasonlóan más médiumokhoz, ezeknek az adóknak az esetében is a fiatalok elérése okozza a legnagyobb nehézséget; a német közszolgálati adók közönségének mindössze 9%-a 25 év alatti, de ezt a demográfiai folyamatokkal és a digitális médiumok előretörésével is magyarázhatjuk. Hogy az interneten elérhessék a fiatalabb korosztályt, az ARD és a ZDF sokat fektet az online felületekbe, de az eredmény igen halovány: a 18-25 év közötti korosztálynak csupán az ötöde használja ki ezeket. A BBC esetében ez az arány 56%.

Az ARD vitatkozik

Az ARD ugyanakkor azt mondja, hogy egy tavaly készült másik tanulmány egészen más képet mutat. Eszerint az ARD összes médiumával együtt a lakosság 94%-át érte el, a 14-24 évesek között pedig 88%-os volt az elérés. Az oxfordi tanulmány szerintük azért nem jutott megfelelő eredményekre, mert nem vizsgálta az alcsatornákat és a regionális adók online kínálatát sem. Azt ugyanakkor nem kommentálta az ARD sajtóosztálya, hogy a BBC miért képes több különböző politikai tábort is elérni. 

A BBC évi ötmilliárd fontból gazdálkodik, míg a német csatornák több pénzt, nyolcmilliárd eurót kapnak évente, igaz, a BBC kevesebb regionális adót finanszíroz. A német köztévé kritikusai éppen a regionális tévéadók hálózatának túldimenzionáltságát és a reformjuk szükségességét emelik ki. Akárhogy is, a tanulmány következtetései egyáltalán nem hízelgők Németország számára, amely a világ legköltségesebb közmédiáját üzemelteti.

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yndi
2019. október 01. 21:51
Azt mondom, hogy a mandiner propagandamédia, mert nem tudósít a magyar közmédia helyzetéről, miközben a német közmédiát kritizálja. Ha akarsz és tudsz, cáfolhatsz linkekkel, amelyekből kiderül a mandiner kritikai hozzáállása a magyar állapotokhoz. Ha nem akarsz, vagy nem tudsz, az nem az én problémám.
yndi
2019. szeptember 27. 22:36
Ha kérhetem, hagyjuk már ezt "az objektivitás nem definiálható" meg "senki sem objektív" szövegeket. Éppen olyanok, mint a "mindenki korrupt" meg a "mások is lopnak" szövegek. Csak egyet jelentenek: beismerést. Küldj esetleg inkább linket a népszabadságos nyilatkozathoz meg a Tiborczról szóló cikkekhez, ha tudsz, mert én nem találtam ilyeneket.
Karvaly
2019. szeptember 27. 15:29
A Népszabadság bezárásakor biztosították szolidaritásukról az elbocsájtott kollégákat - na ez egy tipikusan olyan gesztus, amit nem történt meg a viszonzása az arra alkalmas pillanatban. Szerintem Tiborcz lámpáiról volt már itt cikk, nem is egy. Ahogy én látom, Rajcsányi Gellért és Balogh Ákos Gergely írtak inkább ilyen hazai közéletre reagáló cikkeket, a mostaniak (Szilvay, Trombitás) inkább általánosabb cikkeket írnak a konzervativizmusról, szóval inkább stílusváltásról van szó. Láthatólag abból indulsz ki, hogy a baloldali média az nem baloldali, hanem maga a megtestesült objektivitás, pedig próbálnád valóban objektíven nézni, akkor látnád, hogy mennyire elfogultak. Ezzel nincs is gond, arról szólna a piaci verseny, hogy virágozzék minden virág, legyen több nézőszög és narratíva, hogy ugyanazt minél több oldalról lássuk, a Mandinertől sem lehet elvárni, hogy egy egyébként nem definiálható objektivitás alapján íródjon minden cikke - már csak azért sem, mert ha minden újság objektív lenne, akkor ugyanazt írnák, szükségképpen elegendő lenne egyetlen újság. Tiszta 1984. Mondjuk az Index az erősen rájátszik erre az "objektívek vagyunk" stílusra, de attól még nem lesz az. Szemben a 444-gyel, amelyik bevallottan trollkodik, a Heti Hetes legszebb hagyományait követve.
Karvaly
2019. szeptember 24. 13:09
Ha jól emlékszem, Rajcsányi rengeteget írt a trafikok kapcsán, illetve volt még elég sok gesztus a népszabadságos újságírók felé - amiből persze semmit nem kaptak vissza, amikor Simicska elküldte az újságjaitól a nem az ő szája íze szerint írókat. Tudnál akkor mutatni baloldali médiatermékből cikket a ZDF balos mivoltáról?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!