Visszaállította a korlátozásokat az indiai kormány Kasmírban

2019. augusztus 18. 12:18

A szigorítások elsősorban Dzsammu és Kasmír állam nyári fővárosának, Szrinagarnak egyes részeire vonatkoznak.

2019. augusztus 18. 12:18

Az indiai hatóságok visszaállítottak több, Kasmír indiai részére vonatkozó korlátozást vasárnap – ezek elsősorban Dzsammu és Kasmír állam nyári fővárosának, Szrinagarnak egyes részeire vonatkoznak – írja a hvg.

Szombaton az indiai kormány még az ország egyetlen muszlim többségű államára vonatkozó korlátozások fokozatos csökkentéséről és a távközlési szolgáltatások helyreállításáról döntött. A lakosok és a rendőrség között kitört összecsapások során azonban több tucat ember megsebesült a városban, helyszíni beszámolók szerint a biztonsági erők kijárási tilalomra hivatkozva több úttorlaszt is felállítottak.

Az indiai kormány augusztus elején úgy döntött: megvonja Dzsammu és Kasmír állam különleges alkotmányos státusát. Ezután komoly feszültség alakult ki Kasmírban, több ezer turistát és zarándokot evakuáltak. Azóta az indiai hatóságok több száz embert – köztük számos politikust – vettek őrizetbe, hogy elfojtsák a döntés miatti tiltakozásokat. Az augusztus 4-én életbe léptetett kijárási tilalmat az indiai kormányzat állítólagos terrorista fenyegetésekkel indokolta.

A korábbi jogállás lehetővé tette, hogy az államnak saját alkotmánya és nemzeti zászlaja legyen, saját törvényeket alkosson, illetve nagyobb fokú önállóságot élvezzen, kivéve a külügyek intézését, a védelmi politikát és a tájékoztatást. Emellett minden szövetségi törvényt – kivéve az említett területeket érintő jogszabályokat – meg kellett szavaztatni a helyi parlamenttel is.

A vitatott hovatartozású, himalájai Kasmíron három ország, India, Pakisztán és – kisebb részben – Kína osztozik. India és Pakisztán 1947-es függetlenné válása után Kasmír birtoklásáért háború robbant ki. A tűzszünet után Újdelhi azt ígérte, hogy az ellenőrzése alatt álló területen az ENSZ által felügyelt népszavazást tart Kasmír önrendelkezéséről, de ez nem történt meg.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!