Tűzharc volt Kasmírban

2019. augusztus 15. 17:24

A határvillongásban legkevesebb három pakisztáni és öt indiai katona vesztette életét.

2019. augusztus 15. 17:24

Legkevesebb három pakisztáni és öt indiai katona esett el csütörtökön határvillongásokban a vitatott hovatartozású Kasmírban – közölte Ászif Gafúr vezérőrnagy, a pakisztáni hadsereg szóvivője a Twitteren.

Az iszlámábádi tájékoztatás szerint az indiai hadsereg pakisztáni területre lőtt át. Az öt indiai katonát pedig a pakisztáni „válaszcsapás” során  ölték meg. Az indiai hadsereg szóvivője ugyanakkor vitatta a pakisztáni közlést mondván, indiai részről nem voltak áldozatok. Újdelhi szerint a tűzszünetet Pakisztán sértette meg. A közléseket eddig független forrásból nem lehetett megerősíteni.

Bár a hasonló incidensek gyakorinak számítanak, a mostani az első azt követően, hogy Újdelhi augusztus 5-én visszavonta Kasmír általa ellenőrzött részének (Dzsammu és Kasmír államnak) alkotmányos autonómiáját.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) pénteken rendkívüli – zárt ajtók mögötti – ülést tart Dzsammu és Kasmír állam különleges alkotmányos státusának visszavonása ügyében Pakisztán és Kína kérésére – jelentették be a nap folyamán diplomáciai források a világszervezetnél. A Reuters hírügynökség ugyanakkor megjegyzi kevésbé valószínű, hogy a BT-ben valamilyen megállapodásra jutnának, mivel az Egyesült Államok hagyományosan Indiát, Kína pedig Pakisztánt támogatja.

António Guterres ENSZ-főtitkár önmérsékletre szólította a konfliktus szereplőit, hogy tartózkodjanak Dzsammu és Kasmír állam státusának bárminemű megváltoztatásától.

India és Pakisztán 1947-ben nyerte el függetlenségét. Azóta a két ország három háborút vívott Kasmírért, amelyre mindketten teljes egészében igényt tartanak. Kasmír nagyjából fele India, északi harmada Pakisztán, egy kis része pedig Kína ellenőrzése alá tartozik. A Kasmírt szétválasztó határon indiai és pakisztáni katonák tízezrei néznek farkasszemet.

A 1980-as évek végén erős szakadár fegyveres mozgalom bontakozott ki a területen. Újdelhi többször is azzal vádolta Iszlámábádot, hogy támogatja a Kasmír indiai részén tevékenykedő fegyveres szakadár csoportokat, amelyek több merényletet is elkövettek a térségben. Iszlámábád elutasítja az erről szóló vádakat. Az indiai uralom ellen, a Pakisztánnal való egyesülésért vívott fegyveres küzdelmekben mintegy 45 ezer ember halt meg.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Timur Link
2019. augusztus 15. 18:27
Felszabadultak a gyarmati sorból, elment a közös ellenség és gyorsan találtak olyanokat, akikkel lehet izmozni! Talán a világ legnagyobb népvándorlása volt amikor ide-oda költöztek a hinduk és a muszlimok!
Akitlosz
2019. augusztus 15. 17:57
A kasmiri konfliktusban az a szép, hogy a háborúzásra egyik legalkalmatlanabb helyen a Himalájában van. De azért megoldják az ügyes pakisztániak és az ügyes indiaiak, hogy olyan helyen lövöldözzenek egymásra, ahol még levegőből sincsen elegendő. Egyes állásokban nem csupán élelemmel meg lőszerrel kell ellátni a katonákat, de még oxigénnel is. :-)
Akitlosz
2019. augusztus 15. 17:53
"India és Pakisztán 1947-ben nyerte el függetlenségét." Egymástól. Azelőtt mindegyik Brit India volt. India szétcincálása a britek búcsúajándéka volt nehogy egy erős állam jöhessen létre a gyarmatból, ellenben mindig legyen ok a konfliktusra és a viszályra. A nép ugyanaz a határ mindkét oldalán, vallási alapon húzkodták meg az angolok az országhatárt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!