Komoly pénzbírságra számíthat a spanyol NGO az embermentés miatt

2019. augusztus 22. 08:38

A madridi kormány több százezer euróra bünteti az NGO-t, amiért az engedélyével ellentétesen mentett ki embereket a Földközi-tengerből.

2019. augusztus 22. 08:38

A lampedusai partraszállás felett érzett öröm ellenére az Open Arms nevű hajó körüli konfliktus továbbra is fennáll: Madrid arra készül, hogy majdnem egymillió euróra büntesse a hajót üzemeltető civil szervezetet – számolt be az Euronews magyar nyelvű honlapja szerda este.

Mint ismertetik, a spanyol hatóságok szerint a hajóval csak humanitárius segélyt lehet szállítani, menekülteket nem utaztathatnak rajta. Ennek kapcsán az ibériai ország miniszterelnök-helyettese egy szerdán adott interjúban azt mondta, a hajó üzemeltetői 900 ezer eurós büntetésre számíthatnak, amiért totálisan szembementek a szabályokkal.

Ahogy Carmen Calvo fogalmazott, az Open Arms Proactiva (OAP) segélyszervezetnek nem volt engedélye menteni, a kapitány ezzel tisztában volt, sőt, erre külön emlékeztette, figyelmeztette is őt a fejlesztésügyi minisztérium, amely a civil hajókért felel.

Az elmúlt napokban a civilszervezet hajója nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt politikai konfliktus tárgyává vált. Az olasz kormánnyal való huzavona mellett Pedro Sanchez kormánya komoly támadást is kapott az ellenzéktől. Külön parlamenti ülésen vártak választ a spanyol miniszterelnöktől a VOX nevű párt képviselői, miért változtatta meg a kormány álláspontját a hajó ügyében – ismerteti a magyar nyelvű Euronews.

„A VOX az ügyészség előtt akarja tudni a segélyszervezetet, valamint a hajó kapitányát, Oscar Camps letartóztatását követeli. Ezenkívül a hajó számára megtiltaná, hogy bármerre újra kifusson, mi több, lefoglaltatná a járművet” – írta Twitterén a szélsőjobboldali tömörülés, amely egész egyszerűen bűnszervezetnek titulálta az OAP-t.

A korábbi megállapodások szerint a menekültek befogadását a madridi kormány vállalta: az Audaz nevű spanyol hadihajó kedden elindult Lampedusa irányába, és három nap múlva érkezik meg. Az eredeti tervek szerint a menekülteket Palma de Mallorcára akarták szállítani.

Közben a Mérce arról adott hírt, hogy az olasz kormány lefoglalta az Open Arms nevű hajót, ami kedd este kötött ki az olasz szigeten, és amelynek érkezését partizándallal ünnepelték baloldali aktivisták.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biivisz
2019. augusztus 23. 08:18
"... az olasz kormány lefoglalta az Open Arms nevű hajót ..." Nagyon helyes, én el is süllyeszteném.
fogas paduc
2019. augusztus 22. 10:38
7. cikkelyt Spanyolországnak, s a Judith Szardzsentini költözzön oda!
Mich
2019. augusztus 22. 10:37
Lököttek, nem az "embermentés" hanem az embercsempészet és az engedély nélküli behajózás miatt!
cga82
2019. augusztus 22. 10:35
"Madrid arra készül, hogy majdnem egymillió euróra büntesse a hajót üzemeltető civil szervezetet" A madridi kormány? Persze ... ha esetleg a tolerancia nem verné szét Madridot egy ilyen húzásért, akkor is 10 perc után előkerülne egy szélbal politikus és nekimenne a témának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!