Johnson és Merkel szerint is van más megoldás a backstop helyett

2019. augusztus 21. 20:21

A két kormányfő szerint a következő 30 nap kulcsfontosságú lesz a rendezett Brexitért folytatott küzdelemben.

2019. augusztus 21. 20:21

Léteznek alternatív lehetőségek az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldás (backstop) helyett, és rövidesen be is mutatják ezeket – mondta Boris Johnson brit kormányfő szerdán Berlinben. Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélése előtt, kettejük közös sajtótájékoztatóján Boris Johnson megerősítette kormánya álláspontját, miszerint a backstopról szóló részt törölni kell a brit európai uniós tagság megszüntetéséről (Brexit) az EU-val kötött megállapodásból, mert egy „szuverén, demokratikus ország” – az Egyesült Királyság – számára elfogadhatatlan korlátozásokkal járna. A backstop helyett vannak más megoldások, „például előzetes elektronikus ellenőrzési és egyéb technikai lehetőségek” – mondta Boris Johnson. Hozzátette, hogy hamarosan „némileg pontosabban” ismertetik majd a brit javaslatokat, a többi között Greg Hands konzervatív parlamenti képviselő, volt kereskedelempolitikai államtitkár vonatkozó jelentésében.

Angela Merkel szintén kiemelte, hogy lehetségesnek tart a backstop helyett egy más megoldást az ír-északír határ igazgatásának kérdéseire a Brexit tervezett időpontjáig, október végéig. A német kancellár és a brit miniszterelnök egyaránt úgy vélte, hogy a következő 30 nap kulcsfontosságú lesz az az EU-val kötött megállapodáson nyugvó, rendezett Brexitért folytatott küzdelemben. Angela Merkel elmondta, hogy a backstopot eleve átmeneti eszköznek szánták, arra az időre, amíg kidolgozzák az EU és a közösségen kívüli Egyesült Királyság kapcsolatrendszerét. Úgy tervezték, hogy ez két évet vehet igénybe, „de talán 30 nap alatt is meg lehet találni (a végleges megoldást), miért ne?” – jegyezte meg a német kancellár.

Angela Merkel aláhúzta, hogy az EU-ban maradó 27 ország egységes, közösen kiáll a belső piac épségének megőrzése mellett, és várja a brit javaslatokat. Boris Johnson kiemelte, hogy valóban a brit félnek kell lépnie. Az előző, Theresa May vezette brit kormány tevékenységére utalva kiemelte, hogy a rendezett Brexitet pártolja, és úgy látja, hogy az utóbbi időszakban a brit fél nem terjesztett elő ennek érdekében mindenkinek elfogadható megoldást a backstop helyett. Ebben most változás következik, és ha sikerül megegyezésre jutni a backstop törléséről, akkor „nagyon gyorsan” lehet majd tovább haladni a rendezett Brexit felé – fejtette ki Boris Johnson.

A tájékoztatón kérdésre válaszolva abban is egyetértettek, hogy Oroszország egyelőre nem térhet vissza a világ legfejlettebb ipari országait összefogó informális egyeztető fórumba, amely az orosz tagság 2014-es – az ukrajnai válság miatti – felfüggesztése óta G8 csoport helyett G7 csoportként működik, és a hét végén csúcstalálkozót tart Franciaországban. Az EU-hoz tartozó Írország és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország közötti határ igazgatására vonatkozó backstop az állandó fizikai határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülésére egységes vámügyi szabályozást ír elő határozatlan időre arra az esetre, ha a Brexit utáni átmeneti időszakban nem sikerül megállapodni az EU és az Egyesült Királyság kereskedelmi kapcsolatának rendszeréről. A Johnson-kormány szerint ez azért elfogadhatatlan, mert korlátozná az Egyesült Királyság kereskedelempolitikai önállóságát.

(MTI)

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Laudaricus
2019. augusztus 22. 11:39
Az EU vegye meg Észak-Írországot és akkor a probléma letudva! Csak vicceltem.
Laudaricus
2019. augusztus 22. 11:36
Nagyon szakszerű volt a cikkíró egy angol szó ismételgetésével. Hogy még, még szakszerűbb legyen, ajánlanék további magyar szavak lecserélését angol szavakra, akkor még tudományosabb lenne! Sőt! Az egész cikket megírhatná angolul, és akkor nagyon tudományos lenne! Mint tudjuk, a magyar nem szakszerű nyelv. (Ironizáltam, még mielőtt valaki komolyan venné.)
Taksony
2019. augusztus 22. 10:49
Merkel és Borisz kigründolják a rendezett BREXIT-et és a sok hisztériázó liberális majmot megüti majd a guta. Ha kell, Trump papa is beleáll a dologba és kisegíti Boris-t. Cserébe jóárasítva megveheti Grölandot, ami a liberális éghajlat-hisztériások szerint már úgy is egy katasztrófa. Trumpnak jég nélkül is jó lesz.
Agricola
2019. augusztus 22. 09:37
Angela Merkel szintén kiemelte, hogy lehetségesnek tart a backstop helyett egy más megoldást az ír-északír határ igazgatásának kérdéseire a Brexit tervezett időpontjáig, október végéig. Korábban Juncker nem tartott lehetségesnek semmi más javaslatot. Tempora mutantur et nos mutamur in illis. Az idők változnak és mi változunk velük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!