Hivatalba lépett a legújabb kormányzó Puerto Ricóban

2019. augusztus 08. 07:14

Törvénytelen esküt mondott az előző, ezért kell pár nap után távoznia.

2019. augusztus 08. 07:14

Ismét új kormányzója van Puerto Ricónak, miután helyi idő szerint szerdán kora este beiktatták hivatalába Wanda Vázquez Garcedet.

Wanda Vázquez Garced a sziget igazságügyi minisztere volt eddig, s bár korábban kijelentette, hogy nem kíván kormányzó lenni, miután szerdán a legfelsőbb bíróság érvénytelenítette elődjének, Pedro Pierluisinak a pénteki eskütételét, mégis elfogadta a posztot. Ezzel egy héten belül ő lett Puerto Rico harmadik kormányzója.

Beiktatása után az új kormányzó közleményt adott ki, s ebben hangsúlyozta, hogy a szigetnek „nyugalomra és stabilitásra” van szüksége, s várható első intézkedései e célt szolgálják majd.

Percekkel Vázquez Garced beiktatása előtt elődje szintén közleményt adott ki. „Eljött az ideje, hogy összefogjunk Puerto Ricóban, és magunk mögött hagyjuk az ideológiai, pártpolitikai és személyes ambíciókat” – fogalmazott a menesztett kormányzó.

Pierluisi augusztus 2-án tette le a hivatali esküt, miután a lemondott kormányzó, Riccardo Rosselló őt jelölte ki utódjául. Szerdán azonban a sziget alkotmánybírósága kimondta, hogy Pierluisi pénteken egy alkotmányellenes törvényre hivatkozva vette át a hatalmat, s ezért távoznia kell tisztségéből.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!