Megalakult az új Európai Parlament, Farage-ék hátat fordítva tiltakoztak

2019. július 02. 14:21

A Brexit Party EP-képviselői hátat fordítottak, mikor az Európai Parlament alakuló ülésén felcsendült az Örömóda. A Zöldek társ-frakcióvezetője, Ska Keller szerint ez szégyenletes. Tudósításunk Strasbourgból, melynek utcáin eközben katalán szeparatista tüntetők vonulnak.

2019. július 02. 14:21
Leimeiszter Barnabás
Leimeiszter Barnabás

Katalán tüntetés

Megszállták a katalánok Strasbourgot!

Hétfő este autók százai indultak meg a Assemblea Nacional de Catalunya nevű szervezet kezdeményezésére Katalónia városaiból az elzászi város felé. A katalán zászlókat lobogtató tüntetők az ellen tiltakoznak, hogy az EP-választáson mandátumot szerző három politikus – Carles Puigdemont, Toni Comín és Oriol Junqueras – nem foglalhatják el tisztségeiket az uniós testületben. Az EP környékén nagy a rendőri készültség, az épülethez vezető villamosvonalat is lezárták. Lapunk munkatársa próbált bejutni a tüntetők közé, ám a rendőrök nem engedték be a helyszínre.

Puigdemont és Comí esetével kapcsolatban Antonio Tajani úgy fogalmazott, hogy „nevük nem szerepel a Spanyolország által benyújtott hivatalos listán”. A jelenleg börtönben tartózkodó Junquerasnak pedig nem engedte a spanyol választási bizottság, hogy a spanyol képviselőházban letegye az esküjét, mivel így élvezhette volna az EP-mandátummal járó mentelmi jogot.

A katalánoknak ez a harmadik Katalónián kívül rendezett tiltakozása: 2017 decemberében 45 ezren tüntettek Brüsszelben, tavaly márciusban pedig Madridban protestáltak.

A Brexit Party hátat fordított

A Brexit Party EP-képviselői hátat fordítottak, mikor az Európai Parlament alakuló ülésén felcsendült az Örömóda, kollégáik felháborodva fogadták ezt. Nigel Farage, a párt vezetője ma azt nyilatkozta, az a „furcsa érzése” van, hogy november 1-je után is az Európai Parlamentben kell majd dolgozniuk. Hozzátette: nem akarnak „kárt okozni”, a „kedélyes dacosság” szellemében járnak el.

Ska Keller Farage-ékről: „szégyenletes”

Sajtótájékoztatót tartott Ska Keller, a Zöldek társ-frakcióvezetője, a frakció főbiztos-jelöltje, akit hétfőn jelöltjüknek neveztek meg az EP-elnöki tisztségre is. Keller „szégyenletesnek” minősítette Farage-ék akcióját. Szerinte az lenne a minimum, hogy a Brexit Party tiszteletet tanúsít az európai értékek előtt, „senki sem kényszerítette őket, hogy idejöjjenek”.

Antonio Tajani, az Európai Parlament távozó elnöke leszögezte: szerda estig megválasztják az uniós testület új vezetőjét. Az viszont, hogy ki fogja elnyerni a tisztséget, még a legkevésbé sem tisztázott, jelenleg is folynak a tárgyalások. Keller bejelentette: a szélsőbaloldali Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal-frakcióval biztosan egyeztetni fognak, de tárgyalnának a liberális és a szocialista frakciókkal is. Ha jönne olyan javaslat, hogy ne szerdán, hanem csütörtökön döntsenek az Európai Parlament elnökéről, nem mondanának nemet.

Arra a kérdésre, hogy az Európai Parlament miért nem kezdeményez aktívabban a bizottsági elnök megválasztásának ügyében, Keller azt felelte: ők támogatják ezt, de más frakciók inkább a Tanácsban folyó egyeztetésekben bíznak. A politikus arról is beszélt, hogy a zöld szavazókat képviselni kívánó liberálisok eddig nem voltak éppen a környezetvédelmi harc élvonalában, de hajlandó feltételezni a legjobbat. Keller „nagy veszteségnek” nevezte, hogy Magyarországról nem jutottak mandátumhoz.

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Finale*
2019. július 06. 13:49
Ezt a katalan tuntetest lattam. Rengetegen voltak, egyszeruen elleptek az egesz parlament kornyeket es nagyon boldogok voltak a sajat latvanyuktol. Bar egyszer a mi erdelyieink is ilyen batrak lennenek.
Akitlosz
2019. július 02. 19:23
A legjobb párt abban a kócerájban.
Newman
2019. július 02. 16:59
És akkor énekeljük el az Európai unió himnuszát, az "örömódát":)))) Föl föl, ti rabjai a földnek....
aehrenthal
2019. július 02. 16:48
Ő pedig a flamand nacionalisták EP képviselője. https://www.youtube.com/watch?v=yLZb5Lt_b74
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!