Mogherini: Oroszország vállaljon felelősséget!

2019. július 17. 14:22

Hollandiában négy gyanúsítottal szemben indítanak büntetőeljárást.

2019. július 17. 14:22

Az Európai Unió ismételten felszólítja Oroszországot, hogy vállalja felelősségét a maláj utasszállító lelövésében játszott szerepéért, és teljes körűen működjön együtt a folyamatban lévő nyomozásban az elszámoltathatóság megállapítására érdekében – jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden.

Mogherini a maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó, MH17-es járatszámú repülőgépe lelövésének ötödik évfordulóját megelőzően kiadott nyilatkozatában kijelentette, hogy az Európai Unió támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amely előírja, hogy minden államnak együtt kell működnie a felelősük elszámoltathatóságára irányuló erőfeszítésekkel.

Az EU üdvözli a közös nyomozócsoport 2019. június 19-én tett bejelentését, amely szerint Hollandiában négy gyanúsítottal szemben indítanak büntetőeljárást. Az unió teljes bizalmát fejezi ki aziránt, hogy a jogi eljárásokat független és szakszerű módon fogják lefolytatni – tette hozzá a főképviselő.

2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett rakétatalálat érte a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépét. A pilótafülke mellett felrobbant rakéta szilánkjainak ezrei fúrták át a Boeinget, amely a levegőben darabokra tört és lezuhant. Az öt évvel ezelőtti tragédiában a fedélzeten tartózkodó mind a 298 utas – köztük 196 holland és 27 ausztrál –, valamint a legénység életét vesztette.

Oroszország végig tagadta, hogy köze volt a gép lelövéséhez.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tatulus
2019. július 17. 18:22
Azért érdekelne, hogy pár éve, mikor egy amerikai romboló egy iráni polgári gépet lőtt le, sok áldozattal, milyen büntetést kaptak a felelősök?
formaegy
2019. július 17. 17:35
Mi lesz azokkal a légi irányítókkal akik nem irányították más légifolyosóra a gépet, hanem hagyták a háborús övezetben repülni????? Azt pedig minden nyomozás nélkül tudjuk, hogy Ukrajnának rengeteg orosz rakétái, fegyverei vannak, tehát még azt sem lehet mondani, hogy az orosz volt, mert nem bizonyít semmit! Igen, ez éppen olyan, mint az Ukrán Biztonsági Szolgálat Babcsenko meggyilkolását eljátszotta aki feltámadt! Vagy a britek (spanyolok?) által megmérgezett ügynök és lánya....akik élnek és virulnak......
mo ching
2019. július 17. 17:13
Legalább elsírta magát, miközben felmondta a leckét?
zakar zoltán béla
2019. július 17. 16:33
ocsmányalakminttuskjuncker...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!