Heiko Maas: Németország nem vesz részt a Hormuzi-szorost védő koalícióban

2019. július 31. 19:10

Kerülnünk kell a feszültség további eszkalálódását a Hormuzi-szorosban – jelentette ki a külügyminiszter.

2019. július 31. 19:10

Németország visszautasította, hogy részt vegyen az amerikai vezetésű katonai koalícióban, amelynek feladata lenne a Hormuzi-szoros biztosítása – közölte a német külügyminiszter.

Heiko Maas hozzátette: „nem lehet katonai megoldása a Perzsa-öbölben uralkodó krízisnek”. A német külügyminiszter Varsóban beszélt arról, hogy országa visszautasítja Washington felkérését, miszerint az amerikai, brit és francia közös művelet célja a tengeri forgalom védelme a Hormuzi-szorosban, valamint az úgynevezett „iráni agresszió” elleni küzdelem.

Az amerikai vezetésű koalíció ötletét azután vetették fel, hogy a hónap elején Irán elfoglalta a brit lobogó alatt hajózó Stena Impero olajszállító tartályhajót. A lépést sokan válasz reakciként értelmezték arra, hogy néhány héttel korábban Nagy-Britannia lefoglalt egy iráni tartályhajót Gibraltár partjainál.

Nem meglepő, hogy Németország megtagadja az amerikai vezette misszió támogatását. Washington kérése után intenzív vita folyt Berlinben, a bal és a jobb oldali ellenzéki pártok is szorgalmazták Angela Merkel kancellár koalíciós kormányát, hogy nemet mondjon.

„Kerülnünk kell a feszültség további eszkalálódását a Hormuzi-szorosban” – jelentette ki Maas. Hozzátéve, hogy az Egyesült Államokhoz és néhány szövetségeséhez képest, Németország az 1970-es évek óta viszonylag szívélyes kapcsolatokkal rendelkezik Teheránnal.

Németország továbbra is a 2015-ös iráni atom alkuhoz tartja magát, amely Irán számára a szankciók enyhítését biztosította az atomfegyverek programjának megfékezéseként. Az Egyesült Államok egyoldalúan visszavonult a megállapodásból, kiváltva ezzel a jelenlegi teheráni helyzetet.

 

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airmax
2019. augusztus 01. 12:36
Csak azt tudnám, hogy melyik volt előbb...? Ez a lépés, vagy az északi áramlat építő cégeit sújtó kongresszusi szavazás... az világos, hogy összefügg, de hogy melyik, melyikre válasz, az homály...
voltospultos
2019. augusztus 01. 09:13
Én mint félig diaszpóragermán csak lesek mint az üregi nyúl, hogy hová korcsosultak Bouillon Gottfried, Nagy Frigyes és Admiral Tirpitz leszármazottai.
Óbor Dezső
2019. július 31. 22:23
.....langyos....a második világháboru után az itenditásukat is elveszítették,....na meg a PC- és a jólét.....nem tudnak helyes döntéseket hozni, csak sodródnak, meg akarnak felelni.....de ebböl baj lesz, .....50 év múlva.....csak mecsetek lesznek, meg búrka!
Szerintem
2019. július 31. 20:05
Helyes! De azért motoszkál bennem a gondolat, hogy Németország mint leendő iszlám állam........
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!