Gigaméretű banki adatlopásra derült fény

2019. július 30. 06:57

Százmilliónál több ügyfél minden személyes adatához hozzájutott az a hekker az FBI szerint, aki a Capital One nevű bank hálózatába tört be napokkal ezelőtt.

2019. július 30. 06:57

Több mint százmillió amerikai és hatmillió kanadai banki ügyfél személyes adataihoz jutott hozzá egy számítógépes hekker – közölte hétfőn a Capital One amerikai bank, hozzátéve, hogy a tettest már őrizetbe vette a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

A pénzintézet tíz nappal ezelőtt észlelte, hogy támadás érte a számítógépes rendszerét. A hekker az ügyfelek nevéhez, címéhez és telefonszámához jutott hozzá, de hitelszámláikat nem törte fel. Az amerikai igazságügyi minisztérium közlése szerint a hatóságok az esettel összefüggésben hétfőn őrizetbe vettek egy seattle-i technológiai vállalat volt 22 éves szoftvermérnökét.

Az incidens miatt az idei évben mintegy 100-150 millió dollár pluszkiadása lesz a Capital One-nak, amely az Egyesült Államok tizedik legnagyobb bankja.

(MTI)

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyéressy Károly
2019. július 30. 11:18
Ez nem érdekes. Az a fontos, hogy a magyar kisvállalkozásnak legyen fasza adatvédelmi szabályzata. Ha nincs, akkor szét kell szívatni.
fogas paduc
2019. július 30. 10:59
Az a baj a digitális technikával, hogyha elmegy az áram, akkor a kőkorszakba esöünk vissza, azzal a különbséggel, hogy a kőkorszaki ember a kőkorszaki eszközöket kiválóan tudta használni. És mi? Van itt olyan, aki látott már logarlécet, esetleg aki papíron tud négyzetgyököt vonni?
bunko_jobbos
2019. július 30. 07:50
Sosem lehet tökéletesen levédeni az adatokat, de itt nem csak erről van szó: 1. A centralizálás mindig nagy ötletnek tűnik: kényelmesebb föntről kezelni a dolgokat. A baj akkor van, ha a központban valami gáz van. A legjobb ellenpélda erre a magyar vármegyerendszer: hiába volt náci a királyi udvar, a magyar nemesek ott szabotálták a hülye rendeleteiket, ahol tudták. Másik jó példa a színtiszta listás választás: elég a TV-t a kezedben tudni, és nyertél. Az egyéni választókerületeknél viszont ott kell lenned Alsóröcsögepusztán. Az már nem megy mindenkinek. 2. Az adatbiztonságot bár nem lehet tökéletesen megoldani, de egy jó állandó, szakmai csapat elég jó szinten tudja tartani. De amit én láttam (igaz, ezek magyar bankok külföldi tulajjal), hogy minden évben más emberrel, céggel fejlesztik a szoftvereket, aki kevesebbért csinálja, ide-oda mennek a fejlesztők. Minőség=0, csak legyen meg határidőre. A vezetők segg hülyék az informatikához, csak a főnökök igényeinek kiszolgálásához értenek. Botrány. Ezekből lesznek az ilyen szuper rendszerek, amiből így ki lehet lopni az adatokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!