Strache lemond minden FPÖ-s tisztéről, ha felveszi EP-mandátumát

2019. június 05. 08:24

Náci köszöntéssel vádolják a volt osztrák alkancellárt egy 30 évvel ezelőtt keltezett képeslap miatt.

2019. június 05. 08:24

Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke lemond minden párttisztségéről, ha elfogadja európai parlamenti mandátumát – közölte Norbert Hofer, a párt ideiglenes elnöke kedden, aki szerint ebben állapodtak meg az úgynevezett Ibiza-videó ügye miatt botrányba keveredett politikussal. Hofer szerint a megállapodás a botrányos felvétel körülményeinek teljes körű feltárásáig érvényes.

Strache Facebook-bejegyzésben megerősítette a megállapodást, bár azt nem, hogy végül elfogadja-e az EP-mandátumát. Keddi üzenetében hangsúlyozta: „Nem rólam van szó, hanem arról, hogy mi a legjobb a pártnak és Ausztriának”.

Náci múlttal vádolják Strachét?

Közben az APA osztrák hírügynökség a Falter című hetilap szerdán megjelenő számára hivatkozva azt jelentette, hogy az újság egy régi fényképet tett közzé az akkor 21 éves Strachéról, aki egy térkép előtt áll, amely Németországot az 1939-es határaival mutatja, valamint egy üdvözlőlapot 1990 novemberéből, amit állítólag így írt alá: „Heil, Németország, Boldog Heinrich”.

A lap szerint Boldog Heinrich (Heinrich der Glückliche) volt Strache tagsági neve a Vandalia ifjúsági szervezetben. A szabadságpárti politikus szintén a Facebookon foglalt állást ezzel kapcsolatban: „Ezeknek a képeknek semmi közük a nemzetiszocializmushoz vagy a nácikhoz”. Mint írta, a térkép német nyelvcsoportokat és letelepedési területeket jelölt a második világháború kitörése előtt.

Egy ibizai videó jelentette a türkiz-kék koalíció végét

Az FPÖ volt vezetője mindössze napokkal a belpolitikai válságot kirobbantó és az osztrák kormánykoalíció felbomlását előidéző felvétel nyilvánosságra hozatala után szerzett mandátumot az EP-választásokon úgynevezett elsőbbségi szavazatokkal. Ausztriában ugyanis a választópolgárok nemcsak pártlistákra szavazhattak, hanem megjelölhették azt is, ha egy bizonyos jelöltet támogatnak. A 49 éves Strache ilyen módon szerzett 44 750 elsőbbségi szavazatot. Az FPÖ 17,2 százalékos választási eredményével három képviselőt küldhet az EP-be.

Ausztriában a kormányválság május 17-én robbant ki, miután két német lap nyilvánosságra hozott egy videofelvételt, amely súlyosan kompromittálja Strachét, az akkori alkancellárt – egyszersmind az akkori kormánykoalícióhoz tartozó FPÖ azóta lemondott elnökét –, továbbá Johann Gudenust, a párt időközben szintén lemondott frakcióvezetőjét. Strache az Ibizán rejtett kamerával készült felvételen magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nővel tárgyalt, akinek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért. Strache nem tagadta a felvétel valódiságát, de „ócska bűnözői ármánykodásnak” nevezte a botrányt.

(MTI)
 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik