A pénzügyminiszter vezeti majd az osztrák ügyvivő kormányt

2019. május 27. 23:49

2019. május 27. 23:49

Kedden hivatalosan felmenti Sebastian Kurz kormányát és ügyvivő kormányt nevez ki helyére – jelentette be hétfő esti sajtótájékoztatóján az osztrák államfő. Alexander van der Bellen közölte, Hartwig Löger kancellárhelyettest, pénzügyminisztert kéri fel ügyvivő kormányfőnek. Ugyanakkor a minisztereket felkéri, hogy egy rövid időre még maradjanak, amíg megoldás születik egy átmeneti kormányról. 

Sebastian Kurz osztrák kancellár kormánya hétfőn bukott meg, ugyanis elvesztette a bizalmi szavazást az osztrák parlamentben, miután az ellenzéki pártok összehangoltan ellene szavaztak.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párttal együtt szavazott a radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is, amely egy hete még koalícióban együtt kormányzott Kurzcal, ám a néppárti kancellár felmondta a szövetséget, miután kompromittáló videó került napvilágra az FPÖ vezetőjéről, Heinz-Christian Strache alkancellárról.

Az előrehozott parlamenti választás várhatóan szeptemberben lesz. A bizalmi szavazáson a 183 fős képviselőházban összesen 110-en szavaztak a kancellár ellen és 71-en mellette. A szavazás előtt Kurz méltatta koalíciós kormányának teljesítményét. Mint mondta, nagyon büszke a másfél év alatt végzett munkára.

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2019. május 28. 09:09
Mária Terézia II. József kalapjában? S közben a kis ribanczka dalolász?
Párhuzamos különvélemény
2019. május 28. 07:10
Apu, kezdőőődik....!!
józan paraszti ész
2019. május 28. 00:30
Aki másnak... és közben sokat markol... az nagyon pofára esik. De félek, hogy a folytatás nem lesz jobb.
Mich
2019. május 28. 00:05
"kancellárhelyettest, pénzügyminisztert kéri fel"... Nem arról volt szó, hogy pártoktól (és a lemondott kormánytól...) független ember(eke)t nevez ki az államfő...?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!