A pénzügyminiszter vezeti majd az osztrák ügyvivő kormányt

2019. május 27. 23:49

2019. május 27. 23:49

Kedden hivatalosan felmenti Sebastian Kurz kormányát és ügyvivő kormányt nevez ki helyére – jelentette be hétfő esti sajtótájékoztatóján az osztrák államfő. Alexander van der Bellen közölte, Hartwig Löger kancellárhelyettest, pénzügyminisztert kéri fel ügyvivő kormányfőnek. Ugyanakkor a minisztereket felkéri, hogy egy rövid időre még maradjanak, amíg megoldás születik egy átmeneti kormányról. 

Sebastian Kurz osztrák kancellár kormánya hétfőn bukott meg, ugyanis elvesztette a bizalmi szavazást az osztrák parlamentben, miután az ellenzéki pártok összehangoltan ellene szavaztak.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párttal együtt szavazott a radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is, amely egy hete még koalícióban együtt kormányzott Kurzcal, ám a néppárti kancellár felmondta a szövetséget, miután kompromittáló videó került napvilágra az FPÖ vezetőjéről, Heinz-Christian Strache alkancellárról.

Az előrehozott parlamenti választás várhatóan szeptemberben lesz. A bizalmi szavazáson a 183 fős képviselőházban összesen 110-en szavaztak a kancellár ellen és 71-en mellette. A szavazás előtt Kurz méltatta koalíciós kormányának teljesítményét. Mint mondta, nagyon büszke a másfél év alatt végzett munkára.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik