Cseh lap: Szociáldemokratát jelölnének EB-elnöknek a V4-ek

2019. május 28. 10:48

Meglepő javaslatról szerzet tudomást a Hospodárské Noviny.

2019. május 28. 10:48

A visegrádi négyek a szlovák Maros Sefcovicot fogják jelölni az Európai Bizottság elnökének – írja kedden a cseh gazdasági és politikai napilap Andrej Babis cseh kormányfő, valamint az Európai Bizottság környezetéből szerzett értesülésekre hivatkozva. Maros Sefcovic jelenleg az Európai Bizottság alelnöke és a közelmúltban a kormányzó Irány-Szociáldemokrata Párt (Smer) jelöltje volt a szlovákiai elnökválasztáson, ahol Zuzana Caputovával szemben a második körben alulmaradt.

A vasárnap végződött európai parlamenti (EP-) választásokat az Európai Néppárt (EPP) nyerte, de pozíciója jelentősen meggyengült. Az EPP jelezte, hogy jelöltje az EB elnöki tisztségére továbbra is a német Manfred Weber lesz. Weber személyével azonban nem mindenki ért egyet – írja a cseh lap, az EB elnöki tisztségére a többi EP-frakciónak is vannak jelöltjei.

A Hospodárské Noviny szerint Emmanuel Macron francia államfő az unió állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács kedd délutáni tanácskozása előtt Brüsszelben találkozik az V4-ek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) kormányfőivel, hogy megvitassa a kérdést. Macron állítólag a néppárti Michel Barniert, az Európai Bizottságnak a brit kiválás ügyében felelős főtárgyalóját szeretné látni a bizottság élén.

A tekintélyes cseh lap szerint a végső egyeztetések során a V4-ek végül is támogathatnák Michel Barnier, vagy Krisztalina Georgieva, a Világbank elnökhelyettesének jelölését az EB élére annak ellenében, ha Sefcovic lesz az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

(MTI)

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. május 28. 18:13
"a közelmúltban a kormányzó Irány-Szociáldemokrata Párt (Smer) jelöltje volt a szlovákiai elnökválasztáson, ahol Zuzana Caputovával szemben a második körben alulmaradt." Azaz még a saját hazájában sem népszerű. Ha ezek után EU vezérré teszik az a felfelé buktatás tipikus esete. Schmitt Pál főpolgármesternek sem kellett a népnek, erre a Fidesz megtette a "függetlent" rögtön Fidesz alelnöknek aztán álamfőnek. Úgy tűnik, hogy most is hasonló a taktikájuk.
balbako_
2019. május 28. 17:48
A bigott Soros kapca Timmermans és a lottyadt Weber helyett ez is sokkal jobb megoldás lenne.
Akitlosz
2019. május 28. 15:28
Meglepő és mulatságos. De ebből, hogy egy vöröst támogat, is jól látszik, hogy mennyire komolytalan a Fidesz keresztény nemzetieskedése. Nem csupán a kommunista pártok elfogadhatatlanok, de azok is, amelyek együttműködnek velük és bármilyen módon segítik a vörösök akármilyen sikerét. Ez a szlovákiai SMER olyan, mint Magyarországon az MSZP, a kommunista diktatúra állampártjának az utódpártja. A Fidesz már 1989-ben is együttműködött a kommunistákkal és azóta is védi őket. Aki ilyen pártokat támogat ő hiába akarja bemesélni, hogy hú de keresztény nemzeti, hiteltelen.
mucsay
2019. május 28. 14:52
jól hangzik, webernél és timmermansnál mindenképp jobban. plusz, erőt mutatnánk. kevés az esély, de hajrá. tuskért cserébe. :))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!