Sok fronton küzd Franciaország az iszlamizmus ellen

2019. április 11. 20:58

Négy muzulmán iskolát, hét imahelyet, nyolc kulturális egyesületet és 89 kiskereskedelmi egységet zárattak be a francia hatóságok egy év alatt.

2019. április 11. 20:58

A radikális iszlamizmus és a radikalizálódás elleni küzdelem részenként az elmúlt egy évben négy muzulmán iskolát, hét imahelyet, nyolc kulturális egyesületet és 89 kiskereskedelmi egységet zárattak be a francia hatóságok – közölte csütörtökön Edouard Philippe francia miniszterelnök Strasbourgban.

A kormányfő elmondta: 2018 április óta csaknem háromszáz olyan, az országban szabálytalanul tartózkodó külföldi hagyta el önszántából vagy kiutasítás következtében Franciaországot, akik a belbiztonságra veszélyes emberek listáján terrorista jellegű radikalizálódás miatt szerepeltek. 

A miniszterelnöki hivatal adatai szerint a nyilvántartásban árpilis elején 20 904 név szerepelt, akik köztük 11 152 volt aktív, 9752 pedig lezárt ügy. A radikális iszlamisták 78 százaléka férfi, 2,7 százaléka kiskorú és mintegy 27 százalékuk nem született muzulmán, hanem áttért az iszlám hitre. 

Bűnözés és terrorizmus

A miniszterelnök a strasbourgi karácsonyi vásár közelében öt áldozatot követelő merénylet után négy hónappal abban a kerületben hívta össze a radikalizálódás elleni szemináriumot kormánya mintegy tucatnyi tagjával - köztük Nicole Belloubet igazságügyi és Christophe Castaner belügyminiszterrel – ahol a 29 éves, radikális iszlamistaként nyilvántartott férfit Strasbourg Neudorf negyedében 48 órával a támadást követően lőtték le helyi járőröző rendőrök.

A kormány jelezte, hogy az iszlamizmussal kapcsolatos bűnözés megelőzésére a nyárig új stratégiát dolgoznak ki annak érdekében, hogy a potenciális elkövetők esetében minél korábban, 12 és 25 éves kor között fel tudjanak lépni a hatóságok. 

„Nem mondom az, hogy a bűnözés szükségszerűen terrorizmushoz vezet, de világosan kell látni azt az átmenetet, amely az egyikből a másikba vezet” – hangsúlyozta a kormányfő. Van folyamatosság a bűnözés, a radikalizálódás és a terrorizmus között – tette hozzá. Erre példa a francia kormány számára a strasbourgi lövöldöző, Chérif Chekatt, akit nyolc éves kora óta nagyon erőszakos tanulóként regisztráltak a közoktatásban, pszichológiai problémákkal is kezeltek, majd nagyon fiatalon többször elítélték köztörvényes bűncselekményekért, mielőtt a férfi a dzsihadista erőszak felé fordult. 

Hatósági jelenlét kell

Edouard Philippe szerint még korábban és még gyorsabban kell fellépni a 12 évesnél fiatalabb gyerekek bűnözésének megelőzésében. A hatóságoknak jelen kell lenniük ott, ahol a gyerekek vannak, azaz az interneten, a közösségi oldalakon, az utcákon és sporttermekben – hívta fel a figyelmet a kormányfő. Jelezte az is, hogy a büntetés helyett a kormány a nevelésre kívánja a hangsúlyt fektetni, jóllehet a kiskorúak büntethetőségének szigorítása is felülvizsgálat alatt áll.

Az elmúlt években a kiskorúak által elkövetett bűncselekmények száma csökkent Franciaországban, de szakértők aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a kiskorúak által elkövetett bűncselekmények egyre súlyosabbak és az elkövetők életkora egyre inkább csökken.

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2019. április 12. 06:05
Fr 14% muszlim. Már cseszhetitek. Nekünk még van választásunk.
néhai Ch.Pilot
2019. április 12. 02:34
És mindegyiken vesztésre áll...
brabant89
2019. április 12. 00:05
"A radikális iszlamisták ... és mintegy 27 százalékuk nem született muzulmán, hanem áttért az iszlám hitre." Ez elég durva.
abcdef
2019. április 11. 23:45
Eső után köpönyeg, de az sirassa a franciákat akinek jobb dolga nincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!