London nem szeretne újabb skót függetlenségi népszavazást

2019. április 25. 15:04

2021-ig ismét népszavazást kell tartani a skót függetlenségéről, ha Skóciát akarata ellenére kiléptetik az EU-ból.

2019. április 25. 15:04

London nem kíván hozzájárulni az újabb skót függetlenségi népszavazás kiírásához – mondta csütörtökön a brit kormány kabinetirodájának vezetője.

David Lidington, aki e tisztségében Theresa May miniszterelnök helyettesének számít, a BBC brit közszolgálati rádió skóciai csatornájának – BBC Scotland – nyilatkozva kijelentette: nincsenek arra utaló jelek, hogy a skót függetlenségről tartott előző referendum óta „megugrott volna” a Skócia elszakadását pártolók aránya.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

Lidington a csütörtöki BBC-interjúban kijelentette azt is, hogy a 2014-es referendum egy nemzedéknyi időre rendezte a kérdést. Lidington nyilatkozatának előzményeként Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerdán közölte, hogy még a következő skóciai parlamenti választások előtt, vagyis 2021-ig ismét népszavazást kell tartani a skót függetlenségéről, ha Skóciát akarata ellenére kiléptetik az Európai Unióból.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. április 25. 17:56
Komolytalan azért "függetlenséget" akarni, hogy EU tag lehessen Skócia. A cseberből vederbe tipikus esete lenne. "míg közülünk mindössze csak százan is maradnak életben; akkor sem, soha, semmilyen körülmények között nem vagyunk hajlandók az angolok uralma alá hajtani fejünket. Sem dicsőségért, sem gazdagságért, sem rangért nem harcolunk, csak az egyetlen dologért, egyedül a szabadságért, melyet egyetlen igaz ember sem adhat fel, csak élete árán." Skócia (és a világ első) függetlenségi nyilatkozata, 1320.
Rézvirág
2019. április 25. 16:08
Érdekes adalék ehhez, hogy a Monarchia EGYIK nagy összetartó kapcsa a királyi család, akiket mostanáig a tenyerén hordott a média, most pedig minden igyekezetével azon van, hogy szétverje a róluk festett szerethető képet... Én nem mondom, hogy a múltkori népszavazáson mindenki azért voksolt az együttmaradásra, mert imádja a királynőt és Vilmost a családjával, de tuti volt egy ilyen réteg. Mostanában elég nagy erők mozdultak meg, hogy mindezt bemaszatolják...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!