Letiltották Puigdemontot az EP-indulástól

2019. április 29. 18:41

Másfél éve él külföldi száműzetésben a katalán elnök.

2019. április 29. 18:41

A spanyol központi választási bizottság (JEC) hétfőn kizárta Carles Puigdemont volt katalán elnököt és egykori kormányának két tagját az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya, JxCat) nevű pártszövetség európai parlamenti (EP) választási listájáról. A JEC helyt adott a konzervatív Néppárt (PP) és az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt által benyújtott panaszoknak, amelyek Puigdemont mellett Antoni Comín és Clara Ponsatí kizárását kérték a JxCat EP-listájáról.

A három politikus önkéntes külföldi száműzetésben él 2017 októberének vége óta, miután elmenekült a spanyol igazságszolgáltatás elől a katalán függetlenség egyoldalú kikiáltását követően. Puigdemont és Comín Belgiumban, Ponsatí Skóciában tartózkodik jelenleg. A PP és az Állampolgárok arra alapozták kérésüket, hogy mivel az érintett személyek nem tartózkodnak Spanyolországban, és a külföldön élő állampolgárok nyilvántartásában sincsenek benne, nem választhatnak, és nem is választhatóak meg demokratikus választásokon. A JEC 48 órát adott a fellebbezésnek.

A döntést követően a JxCat közleményében bejelentette, hogy jogi lépéseket tesz Spanyolországban és Európában, hogy „megvédje” a három jelölt és a választók „jogait”.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Világpanoráma
2019. április 29. 20:47
Felmérés a csehek és az Európai Unió kapcsolatáról: https://vilagpanorama.hu/2019/04/29/felmeres-a-csehek-es-az-europai-unio-kapcsolatarol/
pollip
2019. április 29. 20:08
Olyan vicces az EU-n belül száműzetésben élni:-)))
józan paraszti ész
2019. április 29. 19:18
Mindezt a demokrácia jegyében. Ilyen az az ország ahol a szocik nyerik a választást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!