Ismét Jüri Ratas lesz az észt kormányfő

2019. április 17. 17:51

Az Észt Centrumpárt vezetőjét, Jüri Ratast szavazta meg miniszterelnöknek az észt parlament szerdán.

2019. április 17. 17:51

Megszavazta az észt parlament szerdán Jüri Ratas, az Észt Centrumpárt vezetője kinevezését miniszterelnöknek, a jelenlegi kormányfő így a nemzeti-konzervatív Pro Patria párttal, valamint a radikális jobboldali Észtországi Konzervatív Néppárttal (EKRE) alakíthat koalíciós kormányt. Ezzel először jut be a kabinetbe szélsőjobboldali párt.A 101 tagú parlamentben 55 képviselő szavazott a miniszterelnökre 44 ellenében. A többséghez 51 képviselő támogatására volt szüksége.

Kersti Kaljulaid észt elnök kedden bízta meg kormányalakítással Jüri Ratas miniszterelnököt, az Észt Centrumpárt vezetőjét, miután a parlament (Riigikogu) az előző nap nem szavazott bizalmat a márciusi választásokon győztes liberális Észt Reformpárt vezetője által javasolt kormánynak.

A március 3-i választásokon a legtöbb mandátumot az Észt Reformpárt szerezte, szám szerint 34-et, míg a Szociáldemokrata Párt (SDE) 10 képviselői helyhez jutott, így nem sikerült többséget szerezniük a 101 fős parlamentben. Ezzel szemben a Centrumpárt 26, továbbá a vele koalícióra lépő, radikális jobboldali Észtországi Konzervatív Néppárt (EKRE) 19, valamint a Pro Patria 12 mandátumával többségbe került a parlamentbe.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vainamoinen
2019. április 17. 20:21
Amugy eszaki rokonaink egy pezsgo, fantasztikusan , elheto orszagot csinaltak.
balbako_
2019. április 17. 18:28
Ha nekik jó, akkor nekem is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!