Egy hónapig választ a világ legnépesebb demokráciája

2019. április 10. 11:54

Több százmillióan választanak Indiában, végeredmény május végére várható.

2019. április 10. 11:54

Indiában csütörtökön parlamenti választás kezdődik, amely a demokratikus politikai rendszer legnagyszabásúbb vállalkozásának tekinthető: több mint egy hónapon keresztül, hét szakaszban adhatja le szavazatát a világ népességének több mint 10 százalékát kitevő, összesen mintegy 900 millió választásra jogosult indiai.

Narendra Modi miniszterelnök és pártja, a hindu nacionalista Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) az újraválasztásért kampányolt, miután 2014-ben elsöprő győzelmet aratott az ázsiai országot az 1947-ben kivívott függetlensége óta eltelt idő nagy részében irányító párt, az Indiai Nemzeti Kongresszus (INC) felett. A közvélemény-kutatások szoros végeredményt jósolnak: a legnagyobb ellenzéki pártnak, a Rahul Gandhi vezette Indiai Nemzeti Kongresszusnak nőtt a támogatottsága a kormány mezőgazdasági politikájával és a fiatalok körében tapasztalható magas munkanélküliségi aránnyal kapcsolatos elégedetlenség miatt. Narendra Modi a nemzetbiztonságra fókuszáló kampánnyal igyekezett élét venni a bíráló hangoknak.

A választás előtti napokban több közvélemény-kutató hajszálnyi többséget, nagyjából 275 képviselői helyet jósolt a kormányfő pártjának és szövetségeseinek, ami jelentősen elmarad a mostani 330 mandátumtól. Szerte az országban mintegy egymillió szavazóhelyiségben zajlik majd a voksolás 29 államban és hét szövetségi területen. A szavazás május 19-ig tart, a különböző régiókat lefedő hét külön szakaszban. Az egyes államok méretüktől és lakosságszámuktól függően delegálnak képviselőket a törvényhozás alsóházába: minél nagyobb és sűrűbben lakott egy régió, annál több mandátumot ad. Messze a legnagyobb jelentőségű terület ebből a szempontból a 220 milliós lélekszámú észak-indiai Uttar Prades állam, amely összesen 80 képviselőt juttat be az alsóházba, ezért kulcsfontosságú, hogy itt melyik párt tud győzelmet aratni.

A voksok összesítése május 23-ra várható. A választásokon csak az alsóház, a Lok Szabha tagjairól döntenek az emberek, az indiai felsőház tagjait az államok helyi képviselői választják meg. Az alsóház 543 mandátumából legalább 272-t kell megszereznie egy pártnak vagy pártszövetségnek ahhoz, hogy kormányt alakíthasson.

A legutóbbi választásokon, 2014-ben a BJP 282 képviselői helyet szerzett a jobbközép-jobboldali pártkoalíció – a Nemzeti Demokratikus Szövetség – legnagyobb tagjaként. A szövetség összesen több mint 330 mandátumot kapott, elsöprő győzelmet aratva a balközép pártokat tömörítő Egységes Progresszív Szövetséghez tartozó Indiai Nemzeti Kongresszus felett, amely mindössze 44 helyet nyert el az alsóházban, míg 2009-ben még 206 képviselőhöz juttatták a választók.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2019. április 10. 20:32
A világ legnépesebb bohócfelvonulása.
crydog
2019. április 10. 20:22
Ott ahol még mindig kasztrenszer dívik, nehéz demokráciáról beszélni. Kissé erös megfogalmazás.
KannibálTatárÚr
2019. április 10. 13:40
Ilyen cifrán járnak választani?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!