Arab koalíció: a jemeni kormány az ország több mint 85 százalékát ellenőrzi

2019. április 01. 21:36

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború.

2019. április 01. 21:36

A polgárháborús Jemenben a kormány már az ország több mint 85 százalékát ellenőrzi a hadsereg legutóbbi előrehaladásai után – közölte hétfőn egy rijádi sajtótájékoztatón Turki al-Máliki ezredes, a húszi síita lázadók ellen harcoló kormányerőket támogató arab koalíció szóvivője.

A Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség stratégiai célja a legitim jemeni kormány uralmának visszaállítása – emelte ki. Az ezredes a síita felkelőknek nyújtott iráni támogatást jelölte meg az elhúzódó harcok okaként.

Az arab világ egyik legszegényebb országának számító Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszik, valamint a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a külföldön tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között. A síiták 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. Ellenük 2015 márciusában lépett hadba a kormányerők oldalán a nemzetközi koalíció.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
qwsqws
2019. április 02. 09:13
Azt elfelejtették beírni hogy a síita felkelők meg Szaúdi Arábia 7%-át ellenőrzik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!