Újabb demokrata szeretne amerikai elnök lenni

2019. március 01. 21:45

Lassan nem lesz olyan nevesebb politikus a Demokrata Pártban, aki ne indulna az előválasztásokon.

2019. március 01. 21:45

Jay Inslee, Washington állam kormányzója, aki második ciklusában irányítja az északnyugati államot, pénteken videóüzenetben jelentette be, hogy megpályázza a Demokrata Párt elnökjelöltségét. A 68 éves politikus a klímaváltozás elleni küzdelem harcosának tartja magát, és a jelöltségét meghirdető kampányvideóban is ezt jelölte meg „korunk legfontosabb kihívásaként”. 

"Azért indulok az elnökségért, mert én vagyok az egyetlen jelölt, aki vereséget mér majd a klímaváltozásra, ennek sikere országunk első számú   prioritása" – fogalmazott Inslee az alig hosszabb, mint egyperces videóban. A politikus az éghajlatváltozás elleni küzdelmet John F. Kennedy elnök azon vállalkozásához hasonlította, amellyel a Holdra szállást szorgalmazta. A kormányzó Donald Trump elnök egyik éles kritikusa, elsősorban környezetvédelmi kérdésekben.

Amerikai sajtójelentések szerint Inslee már a jövő héten megkezdi választási kampányát. Kedden Iowában, majd Nevadában tart kampánygyűlést. Inslee – aki korábban a szövetségi képviselőház tagja volt – a tizenharmadik demokrata párti politikus, aki bejelentette indulását a 2020-as elnökválasztáson. Még decemberben egy televíziós interjúban felvetette, hogy esetleg indulna az elnökségért, és akkor e reményeit Jimmy Carter és Bill Clinton elnökségéhez hasonlította. Mint fogalmazott: mind Carter, mind Clinton „kicsiny államok ismeretlen kormányzói” voltak, mielőtt megválasztották őket az Egyesült Államok elnökének.

Az első kommentárok ugyanakkor arra mutatnak rá: a környezetvédelemre épített kampányt kockázatosnak látszik, kivált, amióta Al Gore alelnök 2000-ben egy ilyen elnökválasztási kampánnyal elbukott. A  jelenleg  legnépszerűbb demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok – mint például Bernie Sanders vermonti szenátor, Elizabeth Warren massachusettsi szenátor vagy Kamala Harris kaliforniai képviselő – gazdasági kérdéseket helyeztek kampányuk középpontjába, adóemelésekkel finanszírozva tervezett kormányprogramjaikat.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Világpanoráma
2019. március 02. 17:39
Trump felszólítja Kínát mezőgazdasági tarifáinak megszüntetésére: https://vilagpanorama.hu/2019/03/02/trump-felszolitja-kinat-mezogazdasagi-tarifainak-megszuntetesere/
Szittya Attila Bendegúz
2019. március 02. 11:14
Ma már nem elég, ha a demokrata jelölt nő, vagy színes bőrű, hanem legyen mindjárt transznemű, vagy homokos! Egy szakállas nő is megtenné... :D Ezek felett a széplelkű, klasszikusan férfi/nő demokrata jelöltek fölött eljárt az idő!
luzitanxaver
2019. március 02. 07:58
“Azért indulok az elnökségért, mert én vagyok az egyetlen jelölt, aki vereséget mér majd a klímaváltozásra,” Ilyet csak egy rendkívül ostoba ember mondhat, még kampányüzenet-szinten is. Bár az amerikaiak között bizonyára akadnak majd nem kevesen, akik lelkesen tapsolnak ehhez és visszhangozzák az “I am Captain America” szlogent.
tizuii
2019. március 02. 07:45
szél árnyék kormányt amerika élére. az esze megvan hozzá, hogy jó demokrata legyen, csak a többiek ne LöKőDGYENEK.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!