Új-zélandi terrortámadás: Házkutatást tartottak egy osztrák férfi lakásában

2019. március 26. 18:24

A harminc éves szélsőjobboldali Martin Sellner bécsi otthonában tartottak házkutatást.

2019. március 26. 18:24

Házkutatást tartottak a christchurchi mecsetekben elkövetett merénylettel kapcsolatban egy osztrák szélsőjobboldali férfi bécsi lakásában – közölte kedden az osztrák ügyészség.

A 30 éves Martin Sellner, az Osztrák Identitárius Mozgalom (IBÖ) társalapítója bécsi otthonában tartottak házkutatást „terrorszervezethez tartozás” gyanúja ügyében folytatott vizsgálat keretében – jelentette be grazi ügyészség. Az aktivista beismerte, hogy néhány hónapja 1500 eurós (474 ezer forint) adományt kapott Brenton Tarranttől, a március 15-én az új-zélandi Christchurch két mecsetében 50 hívőt meggyilkoló ausztrál férfitól.

A keddre virradó éjszaka közzétett videóban Martin Sellner az állította, hogy „semmilyen kapcsolatban” sem állt Tarranttel, csak annyit ismert el, hogy rövid köszönő emailt küldött neki.

Sebastian Kurz kancellár kedden szorgalmazta, hogy „a christchurchi merényletek felelőse és az osztrák identitáriusok közötti mindenféle kapcsolatot maradéktalanul és minden elnézés nélkül tárjanak fel”. A belügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy közép-európai és balkáni körútja során Tarrant Ausztriában is járt. Sajtóértesülések szerint valószínűleg november 26-án érkezett Bécsbe, és állítólag Karintiába, Salzburgba és Innsbruckba is elutazott.

A házkutatás során lefoglalták Martin Sellner számítógépét és telefonját is.

Az aktivista ellen, akit kitiltottak Nagy-Britanniából, tavaly az IBÖ tizenhat másik tagjával együtt eljárás folyt „bűnszervezet létrehozása” és „fajgyűlölő ideológia terjesztése” miatt, de júliusban felmentették. 

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2019. március 27. 06:52
Mit foglaltak le talán fegyvereket, robbanószert, ied készítésére alkalmas eszközöket? Nem-nem... Telefon, számítógép. Aminek az adatforgalmát egyébként is meg tudják figyelni, ha akarják...
C.Dömötör
2019. március 26. 22:20
Sajnos nem írta, hogy melyik bank volt. De a kisebb bankoknak függősége van a nagyokkal szemben, a nagyok pedig mindenben együtt működnek az állami szervekkel, mert azok tartják őket életben. Ebben az esetben az osztrákok gyakorolhattak nyomást a bankra. Ez a fenti eset Kafka tollából is származhatna, egy adomány miatt házkutatás, és már turkálhatnak az életében. Kurz, akiben kezdetben bíztam, most kimutatja a foga fehérjét, a törvény szigorát követeli, a semmiért. Persze az igazság az, hogy az identitáriusok konkurenciát jelentenek az unalmas pártjára, és ezt nagyon jól tudja.
NTLLK
2019. március 26. 21:01
Két órát a Keleti-pályaudvaron töltött!!!! Átkutatni!!!!
néhai Ch.Pilot
2019. március 26. 19:42
Ahhoz képest, hogy rögtön az esemény után a magyar szálat erőltették, elég meglepő fordulat... Ja, NEM!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!