Tokaji a világ legdrágább bora

2019. március 10. 17:48

Egy palack az aranyló nedűből alig olcsóbb, mint egy kiló arany.

2019. március 10. 17:48

Az amerikai Fortune magazin rábukkant a világ jelenleg legdrágább borára: a 2008-as évjáratú Tokaji Essencia egy üvegje 40 ezer amerikai dollárba kerülhet – csak viszonyításképpen, az arany vasárnap délután 41 ezer 472 amerikai dollárba kerül.

Kicsivel több mint 11 millió forint magyar fizetőeszközbe átszámolva ez az ár, ami valószínűleg nem minden (bor)hűtőben lesz megtalálható. Azonban nem is ez a cél: a Royal Tokaji csak 18 üveget fog piacra dobni az Essencia sorozat eme aranyló nedűjéből (egyébként akciósan, 35 ezer dollárért) így – ahogy a magazin fogalmaz – igazi fehér bálna lesz a borritkaságok piacán is.

Elkészítése így is a legidőigényesebb lesz az összes többi bor közül, hiszen csak aszúszemekből készülhet, amiből egy-egy üveghez kb. 181 kilónyi kell.

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senior
2019. március 11. 10:14
A Volkswagen bora drágább.
korona
2019. március 10. 19:59
Az aszút télen, tél elején szüretelik, már megfagyott szőlőfürtökként. Ezt aztán a szokásos módon erjesztik, tisztázzák. Ugyan így készül a PROSEK is. Ez olyan mint a rózsabogyó, más néven hecsedli. Csak akkor jó, ha már megfogta az első fagy.
korona
2019. március 10. 19:54
A tokaji aszútól a szalvóniai PROSEK sokkal finomabb, de nincs reklámja. Ez egy erős desszert bor, amit szintén aszalt szőlőből állítanak elő. Édes, erős, a színe aranysárga. A tokajinak is meg ennek a PROSEKNEK is van külön-külön tájíze, de embere válogatja, hogy melyiket kedvelik jobban. A PROSEK valamivel erősebb (nagyobb alkohol tartalmú) Slavonska Pozega táján a Papuk hegység lankáin termesztik. Ugyanott kiválló mazsolaszőlőt is termesztenek. Szintén Erdőd (Erdut) környékén is nagyban termesztik a mazsolát (mag nélküli, majdnem fél méterre megnövő fürtű szőlőt).
kizökkentidő
2019. március 10. 18:40
Ha a pincér felszolgál egy ilyet, akkor gyöngyözik a homloka, mint egy tűzszerésznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!