Meglepetések, csalódások és ismeretlen arcok a Jobbik EP-listáján

2019. március 19. 15:18

Balczó Zoltán újraindítása, Jakab Péter szerepvállalása, valamint Brenner Koloman háttérbe tolása egyaránt meglepő húzás a Jobbiktól, Bana Tibor indulásával pedig megoldódhat a szombathelyi teljes ellenzéki összefogás utolsó nyitott kérdése is. Gyöngyösi nagy vita után listavezető lett, ezzel viszont veszélybe sodorhatja a Jobbik nemzetközi néppártosodását. A Jobbik EP-listája után kutakodtunk.

2019. március 19. 15:18
Kereki Gergő
Kereki Gergő

Múlt héten nyilvánosságra hozta az európai parlamenti választásra jelölt képviselőinek listáját a Jobbik. A párt a jelenlegi mérések szerint legfeljebb három politikust juttathat ki az EP-be. 

A lista első tíz helyén hat parlamenti képviselő szerepel:

1.    Gyöngyösi Márton
2.    Balczó Zoltán
3.    Jakab Péter
4.    Bana Tibor
5.    Z. Kárpát Dániel
6.    Brenner Koloman
7.    Lukács László György
8.    Szalayné Pánczél Ágnes
9.    Dudás Róbert
10.  Szalay Szabolcs

Vita övezte Gyöngyösi listavezetői szerepét

Gyöngyösi Márton listavezető helye kevésbé meglepetés, hiszen a Jobbik elnökhelyettese az előző ciklusban az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke volt. A Jobbik belső viszonyait jól ismerő forrásunk elmondta,

a pártban közismert volt, hogy Gyöngyösi az EP-lista vezető helyére pályázik,

ezért vállalta el az elnökhelyettesi pozíciót is a tavalyi tisztújításon. Gyöngyösi egyébként nem teljesen új szereplő uniós témákban, hiszen ő volt az, aki a nevére vette a párt tavalyi béruniós akcióját. A kezdeményezésből egyébként végül nem lett semmi, hiszen nem jött össze az egymillió aláírás. 


Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese

 

Forrásaink szerint Gyöngyösi listavezetői jelölését nagy vita övezte a Jobbikon belül. Gyöngyösi mellett szóló érv lehetett, hogy a párt erős emberéről van szó, aki több nyelvet beszél, külpolitikai ügyekben pedig járatos. Ellene szólnak viszont korábbi Izrael-ellenes megnyilvánulásai, vagy például a 2012-es zsidók listázását szorgalmazó felszólalása. Ezek miatt szinte teljesen reménytelen, hogy európai uniós szinten bárki szövetséget kötne a Jobbikkal. Emlékezetes, amikor Sneider Tamás pártelnök korábban arról beszélt, hogy a párt csatlakozna az Európai Néppárthoz, akkor nagyon határozottan kikosarazták a Jobbikot. Pedro López de Pabló, a néppárti képviselőcsoport sajtófőnöke Sneiderre reagálva azt nyilatkozta, hogy „nem tudom, mit szívnak, de láthatóan hatásos, szóval inkább azzal kereskedjenek, mert, ha illegális is, sikeresebbek lesznek vele, mint a politikában”.

A Jobbik antiszemita botrányai tehát nem csak idehaza, de nemzetközi szinten is nagyon sokba kerülnek a pártnak,

hiszen továbbra sincs kilátásban az, hogy a Jobbikot bármelyik európai pártcsalád befogadná.

Balczó marad, Jakabot húzónévnek szánják

A lista második helyén az előző ciklusban nem túl aktív EP-képviselő Balczó Zoltán szerepel. A volt MIÉP-es politikusról nehezen feltételezhető, hogy túlságosan szimpatizálna a Jobbik jelenlegi irányvonalával, így vélhetően az újabb öt éves mandátum reményében inkább megtartja magának véleményét, és nem ellenkezik nyíltan a pártvezetéssel. Újraindítása azért lehet meglepő, mert korábban azt lehetett hallani, hogy 2019-ben, a ciklus végeztével otthagyja az Európai Parlamentet. Nem kizárt az sem, hogy a listára csak azért tették fel, hogy ezzel gesztust gyakoroljanak a párt jobboldali szárnyának, de a választások után már nem fog visszamenni Brüsszelbe.


Jakab Péter, a Jobbik politikusa a közös ellenzéki március 15-i tüntetésen

 

Jakab Péter harmadik helye szintén meglepő lehet. Forrásunk szerint a pártszóvivő azért kapta az előkelő befutó pozíciót, mert jelenleg ő a Jobbik legtöbb médiamegjelenést generáló arca, aki provokatív megnyilvánulásaival és az ellenzéki tiltakozó akciókban való részvételével a párt egyik legismertebb politikusává vált. Ezt az eredményt azért némileg árnyalja, hogy a tavaszi tisztújítás után bekövetkezett pártszakadás és az azt követő kilépések miatt a Jobbik elveszítette a közvélemény-kutatások szerint is legismertebb és legnépszerűbb politikusai egy részét, köztük Dúró Dórát, Volner Jánost és Novák Elődöt, Vona Gábor pedig visszavonult a pártpolitizálástól.

A Jobbik Jakab relatív ismertségét kihasználva szeretne több szavazatot szerezni,

de szinte biztos, hogy politikus nem lesz európai parlamenti képviselő, így valaki más veszi majd át a helyét.

Bana Tibor indulásával az utolsó kirakós is helyére kerülhet Szombathelyen

A negyedik helyet, szintén meglepetésre, a kevéssé ismert és viszonylag fiatal Bana Tibor kapta, akit a pártból ősszel kilépett Volner János korábban csak „az elnökség kávéfőző kislányánaknevezett. A politikusról párton belül közismert a vezetéssel szemben tanúsított feltétlen engedelmessége és megkérdőjelezhetetlen lojalitása. Bana azonban nem volt túl népszerű a tagság körében, ezt bizonyítja az is, hogy a tavaszi tisztújításon csak azután választották meg alelnöknek, hogy négy nála jóval nagyobb támogatottsággal rendelkező jelölt is visszalépett. Császárné Kollár Tímea, Árgyelán János, Szőcs Norbert és Jámbor Márk is jobb esélyekkel indult, de visszaléptek, miután Toroczkai László és Dúró Dóra szoros versenyben alulmaradt Sneiderrel és Gyöngyösivel szemben az elnöki és elnökhelyettesi pozíciókért folyó versenyben. A négy politikus azóta a Toroczkai vezette Mi Hazánk Mozgalom tagjakét folytatja pályafutását. Bana Tibornak

az alelnöki pozíció csak olyan ugródeszka lehetett, ami rögtön az EP-listára repítette fegyelmezett pártkatonát.

Jakab esetleges visszalépésével viszont akár befutó helyre is kerülhet. Bana esete a tisztújítással kísértetiesen hasonlít a jelenlegi pártelnök, Sneider Tamás történetére, akit 2016-ban szintén csak úgy választottak az elnökség tagjává, hogy az akkori pártvezető Vona Gábor megvétózta a jóval népszerűbb korábbi alelnökök, Novák Előd, Apáti István, Hegedűs Lórántné és Szávay István jelöltségét. A fiatal jobbikos Brüsszelbe távozásának egyébként az önkormányzati választások szempontjából is lehet relevanciája. Információink szerint ugyanis a szombathelyi teljes ellenzéki összefogás már csak a Jobbik helyi politikusán, Balassa Péteren múlik. Balassa azonban nehezen nyeli le a helyi MSZP-vel és DK-val való összefogást. A megoldás az lehet, hogy a szintén vas megyei Bana Tibor Európai Parlamentbe kerülése után Bana megüresedett országgyűlési képviselői mandátumát Balassa kapja meg, aki így már nem fogja megakadályozni a szombathelyi összeborulást.

Z. Kárpát a szakpolitikába menekül, Brenner csalódott lehet

Az ötödik helyet elfoglaló Z. Kárpát Dániel információink szerint Balczóhoz hasonlóan nem ért egyet a Jobbik drasztikus politikai irányváltásával, ezért

a nyílt állásfoglalás elől a szakpolitikai munkába igyekszik „menekülni”.


Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője

 

A legcsalódottabb minden bizonnyal a soproni német családba született germanista, Brenner Koloman lehet, akit a vártnál hátrébb, csupán a 6. helyre soroltak, így minden bizonnyal marad a magyar parlamentben. Brenner már a tavalyi országgyűlési választásokon is meglehetősen rosszul szerepelt, hiszen csak 18 százalékot kapott, miközben fideszes riválisa, Barcza Attila a szavazatok 54 százalékával simán hozta a soproni körzetet. Brenner egyébként életútjával tökélete arca is lehetne a Jobbik néppártosodásának, ugyanis egyetemi docensként, az ELTE volt dékánhelyetteseként egyértelműen a párt legintellektuálisabb arca.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jason Bourne
2019. március 20. 07:16
"Brenner Koloman háttérbe tolása egyaránt meglepő húzás a Jobbiktól" Háttérbe tolása? Mér' valaha az előtérben volt? Sose hallottam még a nevét sem.
Szerintem
2019. március 20. 06:29
És ez a lista hogyan lesz egyesítve a DK listájával? Elé, vagy mögé lesz sorolva?
Vidėken újrakezdő
2019. március 20. 05:44
Mindegy már, a Jobbik lefutott.
VeTraTa
2019. március 19. 23:37
Menekülés ez a süllyedő hajóról.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!