Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Francoista exkatonák is indulnak a spanyol választáson

2019. március 18. 17:21

Tartományi listavezető lesz Asarta és de Castro dandártábornok.

2019. március 18. 17:21

A néhai spanyol diktáror, Franco tábornok tiszteletére felszólító kiáltványt aláíró két nyugalmazott tábornok is indul a radikális jobboldali VOX párt színeiben az április 28-ra kitűzött spanyolországi parlamenti választásokon. Agustín Rosety Fernández de Castro, a haditengerészet volt dandártábornoka és Alberto Asarta dandártábornok, az ENSZ libanoni békefenntartóinak (FINUL) volt parancsnoka lesz a párt listavezetője Castellón, illetve Cádiz tartományban – jelentette be hétfőn a radikális jobboldali párt a Twitter mikroblog-portálon.

A két nyugalmazott tábornok is aláírta a júliusban közzétett manifesztumot, amely védelmébe vette a „napjainkban érthetetlen módon pocskondiázott Franco tábornokot”. A dokumentumot röviddel az után tették közzé, hogy Pedro Sánchez szocialista kormánya bejelentette: exhumálni akarja a Madrid melletti Elesettek Völgyében található bazilikából a diktátor maradványait. A spanyol kormány ezzel azt szeretné elkerülni, hogy a katedrális zarándokhellyé váljon a francoizmus dicsőítői és az európai fasiszták számára.

A „generalisszimusz” halála után 43 évvel is politikailag kényes téma Spanyolországban Francisco Franco 1939-től 1975-ig tartó diktatúrájának és a polgárháborúnak (1936-1939) az emléke. A közvélemény-kutatások szerint a VOX várhatóan bekerül a spanyol parlamentbe, és döntő szerepe lehet egy esetleges jobboldali kormány megalakulásában. A párt előretört a tartományi választásokon Andalúziában, a szavazatok 11 százalékát és 109 képviselői helyből 12-őt szerezve meg – emlékeztetett az AFP francia hírügynökség, hozzátéve, hogy Spanyolországban eddig a szélsőjobb gyakorlatilag nem létezett.

(MTI)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kgyula
2019. március 20. 20:28
Ki az az elmebeteg, aki francoista tábornokok indulásáról beszél? Franco 44 éve halott, ezek a nyugger tábornokok talán ha kadétok lehettek Franco idején. Tényleg minden szart meg lehet etetni az "istenadta néppel"... Egyébként meg hagynák már békén Franco emlékét, akinek mégiscsak elvitathatatlan érdeme, hogy megmentette Spanyolországot a kommunizmustól.
Harangláb
2019. március 19. 07:12
Nálunk is simán indulnak rendre a kommunista diktatúra egykori káderei, és osztanak észt demokráciából...
Gregorius
2019. március 18. 18:31
Franco több, mint 40 éve halott. Ennyi idő után sokak emlékezetében csak az a rend maradt meg, amit az országnak biztosított és nem az a sok vér, ami a Polgárháborúban az Ő és ellenfelei kezéhez tapadt.
NDAP1945
2019. március 18. 18:24
Migránspártiak vagytok mindannyian!!! De nem kerültök újra hatalomra. Hajrá Fidesz 2022!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!