Indiai vadászgépeket lőtt le a pakisztáni légierő

2019. február 27. 07:57

Tovább eszkalálódik a két atomhatalom legújabb konfliktusa, híradások szerint légiharc tört ki a két állam harci repülőgépei között.

2019. február 27. 07:57

A Bloomberg folyamatosan frissülő cikke szerint szerint helyi idő szerint szerdán Kasmír Pakisztán által ellenőrzött részén két indiai vadászrepülőgépet lőttek le pakisztáni repülőgépek. Iszlamabád szerint az egyik repülőgép az általuk ellenőrzött területre zuhant, a pilótát, aki túlélte a katapultálást, elfogták a pakisztáni biztonsági erők. A pakisztáni külügyminiszter szerint országa a békében érdekelt, és nem szándékozik tovább eszkalálni a helyzetet – jelentette a Reuters.

Egy másik iszlamabádi közlemény szerint a légi összecsapást megelőzően pakisztáni repülőgépek Kasmír indiai oldalán fekvő célpontokat támadtak saját területről. Az indiai oldalról ezzel kapcsolatban egyelőre nem válaszoltak a Bloomberg megkeresésére, így nem tudni, a földön volt-e veszteségük. Később úgy fogalmaztak, hogy cáfolják a pakisztáni bejelentéseket. A délelőtt folyamán egy Mig-21-es elvesztését és egy pilóta fogságba esését ismerték el.

Meg nem erősített sajtóértesülés szerint a pakisztáni légierő is elveszített egy F-16-os repülőgépet, amikor Lam-völgyi célpontokat támadott, az indiai légvédelem lőtte le.

Később az MTI azt közölte az eseményekkel kapcsolatban: három pakisztáni harci gép a vitatott hovatartozású Kasmír indiai területét támadta. Őket az indiai légierő gépei feltartóztatták, de eközben áttévedtek a szomszédos ország légtérébe, ahol azonban a pakisztáni erők lelőttek két indiai gépet. Az egyik Kasmír indiai területén zuhant le. A helyi rendőrség közlése szerint itt két pilóta és egy civil meghalt. A másik gép a terület pakisztáni oldalán csapódott be. Ennek a pilótája a helyiek fogságába került.

Szerdán az események után az indiai légteret részlegesen, a pakisztáni teljesen lezárták – jelentették be Bloomberg szerint a két ország légiközlekedési hatóságai. Ez azt is jelenti, hogy sok nemzetközi járat kerülőútra kényszerül. Azt egyelőre nem tudni, meddig fog tartani ez az állapot.

Peking visszafogottságra szólított fel, valamint felajánlotta a tárgyalásos rendezéshez a segítségét. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerint a helyzet elmérgesedését mindenképpen el kell kerülni.

Kedden az indiai légierő egy terrorcsoport pakisztáni területen lévő táborát támadta, összesen tizenkét géppel. Akkor a pakisztáni oldalon kijelentették, hogy ezt nem fogják annyiban hagyni.

(MTI)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paul
2019. február 27. 08:57
Jájjj jájj a dédék lüvik egymást...
apika2
2019. február 27. 08:27
Jó lenne tudni, India milyen gépeket vesztett...
yanoo
2019. február 27. 08:27
Miért nem repülő szőnyegekkel hajtanak végre szőnyegbombázást?
Peter8811
2019. február 27. 08:23
Ha nincs háború nem fogy a cuccos. Érdekes szó ez a háború a békét tulajdonképen háderű nek kellene hívni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!