Az amerikaiak „lőtték le” a netről az orosz trollgyárat

2019. február 27. 07:04

Éppen a legkritikusabb napon, a tavaly őszi félidős választások napján léphetett akcióba a Pentagon és az NSA.

2019. február 27. 07:04

Az amerikai kibervédelmi parancsnokság a tavaly őszi félidős választások napján blokkolta a hírhedt szentpétervári orosz trollgyár internet-hozzáférését, és ezzel leállította tevékenységét - jelentette internetes felületén a The Washington Post. 

Meg nem nevezett hírszerzési forrásokra hivatkozva kedden közölte az exkluzív információt a napilap az Internet Research Agency (IRA) nevű trollgyár elleni amerikai kibertámadásról, amely az első volt a maga nemében. A lap szerint a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz köthető egyik oligarcha, Jevgenyij Prigozsin által működtetett trollgyárat tavaly november 6-án, a félidős választások napján "kiiktatták az internetes térből".

Az IRA célja az volt, hogy befolyásolja az amerikai választást. Ennek eléréséhez a cég alkalmazottai amerikaiként jelenítették meg magukat a közösségi portálokon és terjesztettek álhíreket. Az amerikai védelmi minisztérium kiberháborúval foglalkozó részlege és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) – amely együttes erőfeszítésekkel igyekszik gátat vetni az internetes térben elkövetett bűncselekményeknek – nem kívánta kommentálni a lap értesüléseit. A kiberháborúval kapcsolatos információk mindig titkosítottak, csak nagyon ritkán hoznak nyilvánosságra vonatkozó részleteket.

A The Washington Post megjegyezte: ez volt az első nagyobb akciója a Pentagonnak és az NSA-nek azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök és a kongresszus kiterjesztette hatáskörüket „csapásmérő” képességük erősítése érdekében. Az amerikai elnök tavaly egy nagyszabású, általános elhárítási hadműveletet hagyott jóvá a félidős választásokba történő orosz beavatkozás kivédése és semlegesítése érdekében. „Nem a véletlen műve volt, hogy a 2018-as választások orosz beavatkozás nélkül zajlottak le” – nyilatkozott a lapnak Mike Rounds dél-dakotai republikánus szenátor.

Kétségbe vonta a Kreml szóvivője szerdán az orosz trollgyár elleni amerikai kibertámadásról szóló washingtoni sajtójelentést. „Nem tudom, mennyire hitelesek azok az adatok, amelyekre ez az újság (a The Washington Post) hivatkozik. Mivel a hivatkozások névtelenek, óvatosan kell hozzájuk viszonyulni” – mondat Peszkov. 

(MTI)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2019. február 27. 13:00
Az USA kormányzati szinten nem csak választásokba avatkozik be, hanem akár választások nélkül puccsokban, háborúkban vesz részt aktívan.
zakar zoltán béla
2019. február 27. 08:30
Apu, te elhiszed? És az ellenkezőjét? Anyu, hát te?!
atila68
2019. február 27. 08:30
Ezt hívják demokratikus cenzúrának?
cutcopy
2019. február 27. 07:41
Na persze, mert az úgy megy, hogy a trollgyári munkások a trollgyárból trollkodnak.. )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!