Zsúfolásig megtelt a bákói templom az első moldvai magyar misére

2019. január 27. 17:25

Miután a Jászvásári Római Katolikus Püspökség engedélyezte, hogy Bákó városában havonta egyszer magyar misét tarthassanak, már az első vasárnap zsúfolásig megtelt a főtér szomszédságában található templom.

2019. január 27. 17:25

A bákói magyar mise azért is különleges, mer az egyházmegye 1884 óta íródó történetében először fordul elő, hogy a püspök által elrendelt rendszeres magyar nyelvű szertartásokra kerülhet sor. A kommunizmus bukása után a moldvai csángók magyar misézésre vonatkozó kérései mindeddig elutasításba ütköztek.

Nyisztor Tinka néprajzkutató, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) vallási felelőse elmondta, igazi ünnepi hangulat uralkodott a templomban, amit az is jelzett, hogy HIRDETÉS 6-8 csángó faluból népviseletbe öltözve érkezett a hívek egy-egy csoportja. Hozzátette: az első magyar misét egyórás szentségimádás előzte meg, és már erre is majdnem megtelt a templom. A szentségimádás során többek között a keresztúti áhítatosságot imádkozták, melynek minden stációja után egy-egy magyar éneket énekeltek el.

Fénykép: Székelyhon

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polnemkor
2019. január 28. 12:38
Ismeritek? Gábor Felicia: Csángó vagyok és a másik kötete: Csángó élet Érdemes olvasni őt!
csender
2019. január 28. 10:33
==...keresztúti áhítatosságot imádkozták...== ILYEN NEM LÉTEZIK! Keresztúti ájtatosság - no, az van. /Vallási felelős, Székelyhon, magyar ateista bolsi-ivadék újságíró???/
Hurka
2019. január 28. 07:13
Lehet hogy összefügg a várható pápa látogatással?
Vainamoinen
2019. január 27. 22:01
Azt tudom, hogy ez evszazados problema, Nagy Magyarorszag idejen is tiltva volt, akkor a Vatikan miatt, most is ez a helyzet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!